Вести

Трећи дан Друге школе америчких студија

У оквиру трећег дана Друге школе америчких студија, прво предавање одржала је проф. др Сања Данковић Степановић са Факултета политичких наука на тему „Основе правног и политичког система САД-а“. Професорка Данковић Степановић напоменула је да се америчко право темељи на енглеском праву, али и да се добар део базира на римском праву. Данковић Степановић искористила је прилику да цитира једну од римских дефиниција права која гласи: „Поштовати право значи часно живети, другог неоштетити и сваком дати шта му припада“.  Професорка је појаснила историју америчког права и подсетила да је амерички устав најстарији устав на свету. Она се осврнула и на нека од најважнијих одређења правног система и заштите људских права. „Права једног могу бити ограничена само истим и једнаким правима другог“, нагласила је Данковић Степановић.  Професорка је упоредила и опште одлике европског и америчког система стављајући акценат на различите типове унутар европских правних система и њихове сличности и разлике са америчким системом. „Амерички правни систем ће увек гледати да разуме специфичност ситуације, док се у европском систему више поштују константна правна правила и једнакост свих у свим ситуацијама пред законом“, објаснила је Данковић Степановић.

„Американци и Срби у Првом светском рату“ била је тема другог предавања, које је одржала проф. др Љубинка Трговчевић Митровић са Факултета политичких наука. Професорка је своје излагање почела кратком рекапитулацијом политичко-историјских чињеница у вези са Првим светским ратом. „Оно што је одликовало америчку политику била је такозвана изолованост, није их се тицало шта се дешава у Европи, него само шта се дешава на два америчка континента”, објаснила је професорка Трговчевић Митровић. Међутим, Трговчевић Митровић истакла је помоћ коју су САД тада пружиле српским војницима и избеглицама. Професорка је издвојила и пројекте попут Црвеног крста САД-а, Рокфелеровог комитета за помоћ, као и Медицинску мисију доктора Роџера Стронга.

У оквиру Друге школе америчких студија, која се реализује поводом обележавања 16 година од оснивања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука, биће организован низ предавања и радионица на којима ће студенткиње и студенти имати прилику да од еминентних и водећих стручњака y области америчких студија сазнају више о америчкој историји, политичком систему, о улогама САД-а у савременом међународном поретку, америчким изборима и српско-америчким односима.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts