Вести

Завршена Друга школа америчких студија

Последњег дана Друге школе америчких студија прво предавање одржао је саветник за медије и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији, Тимоти Стандаерт на тему „Јавна дипломатија Сједињених Америчких Држава“. Стандаерт је назначио појам “soft power” и објаснио његов значај и повезаност са јавном политиком. „Soft power је заправо обликовање преференција других кроз допадљивост и привлачност. Тим принципом се Америка руководила деценијама и показало се да је даје резултате“, истакао је Стандаерт. Он је говорио и о димензијама и циљевима јавне дипломатије, као и о текућим дебатама на ту тему. У оквиру свог излагања, Стандаерт са бавио и питањима као што су: на кога треба бити усмерена та политика – јавност или елита, затим, која је разлика између културне и политичке дипломатије, колико то све кошта, али и како се тај успех мери. На самом крају, осврнуо се и на историју појаве јавне дипломатије, како у свету, тако и у САД-у.

„Кратак преглед спољне и безбедносне политике Сједињених Америчких Држава“ била је тема последњег предавања Школе, које је  одржао мр Драган Живојиновић из Центра за студије САД Факултета политичких наука. Живојиновић је учеснице и учеснике подсетио да је циљ ове Школе да се млади заинтересују за изучавање американистике, али и нагласио да му је драго што су се у оквиру Школе, дубље бавили овим темама.  Драган Живојиновић говорио је о конститутивним елементима америчке спољне политике и дао кратак преглед спољне и безбедносне политике САД. „Највећи проблем америчке спољне политике је процес имплементације односно примене“, нагласиоп је Живојиновић. У оквиру свог излагања Живојиновић се осврнуо и на односе моћи и утицаја институција у вези са спољном и безбедносном политиком, али и на историју ширења САД-а и њеног пута до највеће светске силе.  Живојиновић је подсетио ко су били важни председници, државни секретари и саветници за националну безбедност и у историји Сједињених Америчких Држава.

У оквиру Друге школе америчких студија, која је реализована поводом обележавања 16 година од оснивања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, је током седам дана одржан низ предавања на којима су студенткиње и студенти имали прилику да од водећих стручњака y области америчких студија сазнају више о америчкој историји, политичком систему, о улогама САД-а у савременом међународном поретку, америчким изборима и српско-америчким односима.

Школу, коју је похађало 60 учесница и учесника, подржала је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

 

 

Related Posts