Вести

Одржано онлајн предавање ‚‚Од усвајања Конвенције о избеглицама 1951. године до данашњих дана: мешовите миграције избеглица и миграната у Србији”

Шефица представништва Високог комесаријата УН за избеглице (UNHCR) у Републици Србији Франческа Бонели одржала је онлајн предавање на тему ‚‚Од усвајања Конвенције о избеглицама 1951. године до данашњих дана: мешовите миграције избеглица и миграната у Србији”.

Шефица представништва Високог комесаријата УН за избеглице (UNHCR) у Републици Србији Франческа Бонели изнела је податак да чак једна од деведесет осам особа на свету напусти своју домовину како би избегла конфликт или прогон на зараћеним просторима. ‚У главне проблеме убрајамо то што су многи мигранти изгубили документа и што смо онемогућени да им одредимо националност. Комесаријат помаже мигрантима да почну испочетка, пронађу нови живот и нови идентитет, посао и образовање”, истакла је Франческа Бонели. Она је објаснила да је циљ Комесаријата да пружи осећај сигурности и солидарности избеглицама, чији број у свету премашује 20 милиона. Бонели је казала да се са проблемом избеглица Србија посебно суочила 2015. године за време мигрантског таласа, када је број избеглих лица у Србији премашио један милион, од којих је 95 одсто било из Сирије. ‚‚Србија је била изненађена, није имала центре за смештај миграната, а као последица тога хиљаде људи ‚‚притискало” је границу дуже од шест месеци. Већина избеглица била је и јесте из Сирије, Авганистана и Бангладеша, а циљ су им земље Западне Европе”, објаснила је госпођа Бонели. Она је истакла и да су неки мигранти одлучили да свој нови живот наставе у Србији, да се интегришу на локалном нивоу са локалном заједницом и додала да им у томе помаже Комесаријат.

Модератор предавања био је мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука. Предавање је организовао Факултет политичких наука у сарадњи са представништвом Високог Комесаријата УН за избеглице (UNHCR) у Републици Србији.


Related Posts