Вести

Одржана трибина „Вече Црњанског – српско становиште и улога у српској дипломатији XX века” 

Трибина на тему „Вече Црњанског – српско становиште и улога у српској дипломатији XX века”, на којој је говорио професор са Филолошког факултета Универзитета у Београду др Мило Ломпар, одржана је путем платформе Zoom.

„Црњански је својом специфичном способношћу да премости времена и да на неки начин организује особени стил приповедног и поетског текста успео да пружи индивидуални печат модернистичкој верзији света у нашој књижевности. Код њега можемо приметити изоштрене осећаје националне угрожености и мултикултурализма, као и осећање за државу и војне идеје, што је последица живота у туђој држави”, рекао је проф. др Мило Ломпар. Он је истакао како је Милош Црњански био југословенски опредељен писац, али са осећајем социјалне правде према српским ратним победама. Ломпар је казао да је Црњански у политичком смислу наступао са левице, а своју дипломатску каријеру обележио је боравком у Берлину, где се суочио са снагом комунистичке пропаганде, о којој је мало говорио у својим новинским чланцима. „Није водио рачуна колико нешто треба рећи, он је говорио до краја, желећи да исцрпи до дна сазнање одређене истине и у томе се огледа његова уметничка структура личности. Први је проговорио снажно, али не агресивно, већ са аргументима из српског гледишта о комунистичкој идеологији”, навео је проф. др Мило Ломпар.

Трибину је организовала студентска организација Српски политички форум Факултета политичких наука (СПФ ФПН). Модераторка трибине била је студенткиња Анђела Росић из СПФ ФПН.

 

Related Posts