Вести

Одржана онлајн трибина „Уједињени у различитости”

Онлајн трибина на тему „Уједињени у различитости”, поводом Међународног дана људске солидарности, одржана је путем платформе Zoom.

Учесницима су се на самом почетку трибине обратили менаџер пројеката у Фондацији др Зоран Ђинђић Мирко Даутовић, координаторка пројекта „ПЕРОМ Србије и Хрватске” са Факултета политичких наука Универзитета у Београду Ирена Заграђанин и председник Дипломатског клуба Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу Карло Кучан.

Координаторка пројекта „ПЕРОМ Србије и Хрватске” Ирена Заграђанин подсетила је да захваљујући овом пројекту студенти из Београда и Загреба не само да имају прилику да се упознају са начином рада другог факултета, већ и са свакодневним студентским животом, што на јединствен начин доприности регионалној сарадњи. Она је нагласила да је за њу солидарност исто што и јединство и пријатељство које временом јача захваљујући разликама.

„Солидарност је жеља појединца да стане на страну друге, можда и непознате особе која се налази у закинутом положају и она је темељ друштвеног напретка. У данашњим друштвима која су дубоко подељена између себе, а и између других друштава, солидарност је неопходна како би се напредовало даље”, рекао је председник Дипломатског клуба ФПЗГ-а Карло Кучан.

Мирко Даутовић из Фондације др Зоран Ђинђић објаснио је да истинско разумевање другог долази од размене мишљења, а не само кроз формално образовање на факултетима. Он је подвукао да не може да се нађе ближа перспектива од оне коју делимо у региону и додао да је разумевање које из тога произилази оно што нас спаја.

О својим искуствима у ангажману на регионалним програмима, превазилажењу разлика путем солидарности, о сарадњи младих у региону и на који начин се може јачати солидарност говорили су студенти Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, Иван Доминик Драговић и Амалија Цурман, програмска асистенткиња Кровне организације младих (КОМС) Ања Јокић и мастер менаџерка Европских политика и управљања кризама Илма Китивојевић.

Мастер менаџерка Европских политика и управљања кризама Илма Китивојевић истакла је да солидарност посматра кроз оквир људских права. „Солидарност је битна као средство у борби за једнака права и слободу за све, јер иако немамо увек исте проблеме, треба сви да се залажемо једни за друге. Не постоји ништа људскије од тога да се човек заузме за човека”, изјавила је Китивојевићева. Она је објаснила да свака етничка група у региону има сличности, као и да не постоје велике културне разлике које нас раздвајају.

Студент Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу и члан Дипоматског клуба ФПЗГ-а Иван Доминик Драговић предочио је да за њега бити солидаран значи исто што и бити човек. „Чврсти темељи нам омогућују да идемо даље, јер ако млади имају добру сарадњу лакше ће решавати проблеме корак по корак. Ти проблеми су комплексни, али једног дана када се реше остаје више простора за лични, а тако и друштвени просперитет”, оценио је Драговић. Он је нагласио важност умрежавања младих који исто мисле и који желе заједно да делају.

Програмска асистенткиња Кровне организације младих (КОМС) и студенткиња мастер академских студија на ФПН-у Ања Јокић осврнула се на солидарност као осећање, које је неопипљиво и изједначила га са алтруизмом. „Јасно је да су проблеми младих исти, те са те стране можемо заједно да заузмемо неку позицију и учимо једни од других. Заједничким радом и мапирањем препрека са којима се млади сусрећу у својим државама додатно ће се учврстити и регионални односи”, изјавила је Јокићева. Она је истакла важност давања простора младима да дискутују о ономе што им је битно.

Студенткиња Факултета политичких знаности у Загребу Амалија Цурман сматра да се солидарност манифестује кроз осећања заједништва и припадности. „Највећи изазов у сарадњи јесте терет прошлости, који сви ми носимо и обележени смо њиме. То је нормално и природно и биће потребно неко време да се ожиљци зацеле, али у том времену треба нешто радити како би се ране залечиле”, предочила је Цурман. Она је оценила да је у данашње време пандемије и неформално повезивање између младих веома корисно.

Модераторка трибине била је менаџерка пројекта „ПЕРОМ Србије и Хрватске” и студенткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду Миљана Јовановић.

Трибина је део активности пројекта „ПЕРОМ Србије и Хрватске 2020″, чији је партнер Фондација др Зоран Ђинђић.

Пројекат „ПЕРОМ Србије и Хрватске“ окупља младе политикологе на програму обостране размене. Студенткиње и студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу бораве у Београду и Загребу и у том периоду присуствују редовним предавањима и часовима вежби, као и специјално организованим тематским предавањима. Сврха пројекта је упознавање образовних система, начина вредновања активности и наставног плана и програма, као и целокупног факултетског живота.

 

 

Related Posts