Вести

Успешно реализована акцијa „Осмех за Космет” доделе божићних пакетића деци са Косова и Метохије!

Другог дана нашег најрадоснијег празника, божићни пакетићи стигли су у Витину и Церницу, а трећег дана, на празник Св. архиђакона и првомученика Стефана, стигли су и у Гораждевац!

Пакетићи са гардеробом и слаткишима, као и средства за наставу на даљину, су поклони деци са Косова и Метохије којима су им улепшали овогодишње празнике студентске организација из Београда, Бања Луке и дијаспоре, као и хуманитарна организација Косовско Поморавље.

Школарцима из Витине и Цернице поделили су 50 пакетића, деци из Гораждевца преко 100 пакетића, а у току целе акције прикупљено је преко 150. Ученике ОШ Јанко Јовићевић (Гораждевац) као и децу млађег узраста, обрадовали су слаткишима, а школарцима из удаљених метохијских села поклонили су таблете који ће им помоћи да прате онлине наставу. Овогодишњом акцијом измамљени су осмеси на лице деци која одрастају у енклави, у свега неколико улица којима могу да се крећу и чије се детињство одвија у изолацији. Навикнути на ограничено кретање, неизвесност и мањак информација, страх од тога да ће поново бити одвојени од остатка своје земље, далеко је надвалдао страх од вируса.

Због пандемије Ковида 19, студенти били су спречени да посете браћу и светиње на Косову и Метохији. Тако да је традиционална хуманитрна акција студентске органзације Српски политички форум из Београда Осмех за Космет ове године била заједничка акција Х.О. Косовско Поморавља, организације Систем вредности, Удружења студената Републике Српске у Србији, Удружења студената Факултета политичких наука у Бања Луци, Организације Дигитална Србија, а уз подршку Организације српских студената у иностранству.

Донације за акцију прикупљане су у оквиру онлине кампање „Подели радост – срцем уз срце Србије“, а поклоне за децу из Цернице, Витине и Гораждевца, у име свих учесника, поделили су чланови организације Х. О. Косовско Поморавље другог и трећег дана Божића.

Циљ акције је био да путем објава на друштвеним мрежама, пратиоцима и донаторима приближие живот Срба у енклавама на Косову и Метохији. Снимцима и фотографијама косметске свакодневице желели су да пробуде солидарност, бригу, саосећање и слогу, указујући на то да је одвојеност од свог народа и земље најтежа врста изолације и да се тако нешто сме дозволити.

Саопштење: Српски политички форум ФПН

Related Posts