Вести

Уручене награде „Др Предраг Симић“ за 2021. годину и приказан документарни филм „Блистави ум једног дипломате“

Свечана додела награда „Др Предраг Симић“ за 2021. годину, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, одржана је на Факултету политичких наука. Награда је намењена аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, из области у којима је професор др Симић био стручњак, аналитичар, аутор и инспирација за даље изучавање.

Овогодишњи добитници награда „Др Предраг Симић“ су: Јована Николић (прва награда), Душан Ристић (друга награда) и Лазар Суботић (трећа награда).

На уручењу награда говорили су продекан за други и трећи степен студија проф. др Весeлин Кљајић, амбасадор Републике Словачке у Републици Србији Његова Екселенција господин Федор Росоха и новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду обратио се проф. др Веселин Кљајић. „Институције се разликују према томе у којој мери негују сећање на своје професоре, а Факултет политичких наука се са задовољством сећа проф. др Предрага Симића по изванредним квалитетима које је поседовао“, изјавио је проф. др Кљајић. Том приликом професор је подсетио  на значај уручивања овакве врсте награде и одржавања сећања на проф. Симића које траје већ шест година. „Веома је важно подстицати младе људе да својим научним радовима допринесу развоју оних сегмената из богатог опуса који су били доминантни у научном стваралаштву проф. др Предрага Симића“, истакао је проф. др Веселин Кљајић.

„Континуитет трајања доделе ове награде упућује на то да је професор Симић, који је био непресушни извор знања у међународним односима, оставио траг да се ова традиција настави“, нагласио је амбасадор Републике Словачке у Београду Њ.Е. г. Федор Росоха. Амбасадор је указао на изузетан значај оваквог догађаја који је Република Словачка препознала и допринела његовом одржавању. „Награда нека буде инспирација, али и обавеза да делате и наставите даље у стварању новог, напреднијег друштва“, рекао је амбасадор Републике Словачке. Њ.Е. г. Федор Росоха изразио је жељу за долазак студената у Братиславу, уколико се ситуација са вирусом корона стабилизује.

Новинарка и уредница Радио-телевизије др Јасминка Симић објаснила је колико је писање научних радова значајна прилика за  усавршавање и профилисање младих стручних кадрова. „Сваки написани рад представља интелектуалну везу, степеницу више и корак даље у науци, као и наставак незавршеног дела проф. др Симића „Грађански рат у Југославији“ , које је први пут објављено у књизи која представља зборник његових најрепрезентативнијих радова“, издвојила је др Јасминка Симић.  Она се том приликом захвалила у име породице Симић и честитала награђеним студентима на освојеним наградама. „Желим да вам ова награда буде подстицај за ваш будући рад у образовном и моралном смислу и да позовем студенте да у што већем броју дају свој допринос науци путем конкурса који ће бити расписан крајем 2021. године“, закључила је др Јасминка Симић.

На самом крају церемоније приказан је докуменарни филм у част проф. др Предрага Симића на тему „Блистави ум једног дипломате“ ауторке Слађане Недељковић.

 

Related Posts