Вести

, , ,

Наградни конкурс за најбољи есеј о будућности српско–америчких односа

Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Београдски центар за безбедносну политику расписују наградни конкурс за најбољи есеј на тему будућности односа између Србије и Сједињених Америчких Држава. Циљ конкурса је подстицање размишљања о томе како ће се спрско-амерички односи развијати током администрације председника Џозефа Бајдена. Овај конкурс је део пројекта „Отворено о српско-америчким односима“, који спроводи Београдски центар за безбедносну политику у партнерству са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку амбасаде САД у Србији.

Ко може учествовати у овом конкурсу?

Наградни конкурс је отворен за студенткиње и студенте основних и мастер студија Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Зашто би студенти требало да учествују у овом конкурсу?

Аутори три најбоља есеја ће:

  • освојити студијску посету Оперативном центру за мировне операције у јужној Србији (База Југ) и Дипломатској академији Министарства спољних послова Републике Србије.
  • објавити своје есеје на сајту Београдског центра за безбедносну политику
  • имати прилику да разговарају са професионалцима из српског безбедносног сектора, доносиоцима одлука, представницима цивилног друштва и новинарима
  • остваре контакте са другим студентима са различитим академским предзнањем
  • додатно развију своје критичког размишљање, вештину писања и комуникацијске вештине.

Које су теме и услови за писање наградног есеја?

Учесници у овом конкурсу могу одабрати једно или више понуђених питања и покушати пружити властити одговор и аргументе кроз есеј. Теме за овај конкурс су следеће:

Тема бр. 1: Каква ће улога САД бити у решавању косовскометохијског питања?

Тема бр. 2: Како ће се САД поставити према утицају страних сила у Србији?

Тема бр. 3: Каква ће бити судбина Вашингтонског споразума?

Тема бр. 4: Како ће се одвијати војна сарадња између Србије и САД?

Тема бр. 5: Како ће САД третирати стање демократије у Србији?

Сви есеји треба да буду написани на српском језику, фонтом Times New Roman без прореда. Дужина есеја не треба да прелази 2500 речи (укључујући фусноте). Заинтересовани студенти свој есеј треба да пошаљу у MS Word формату (.doc или .docx) господину Драгану Живојиновићу на следећу адресу: dragan.zivojinovic@fpn.bg.ac.rs под називом „Наградни конкурс за најбољи есеј о будућности српско-америчких односа“. Сваки есеј треба да садржи следеће информације на насловној страни: наслов рада, име и презиме ауторке/а, мејл адресу.

Селекција најбољих есеја

Конкурс је отворен до 22. марта 2021. године. По пријему свих есеја, четвотрочлана комисија састављена од чланова Факултета политичких наука и Београдског центра за безбедносну политику спровешће темељни процес селекције и одабрати три најбоља студентска есеја. Резултати конкурса биће објављени на интернет страници Факултета политичких наука Универзитета у Београду 26. марта, а троје најбоље рангираних кандидата биће обавештени и путем мејла.

КОНКУРС

Related Posts