Вести

Одржано онлајн предавање „Односи Европске уније и Русије у савременом свету: Зашто идемо од пада до пада?“

Онлајн предавање на тему „Односи Европске уније и Русије у савременом свету: Зашто идемо од пада до пада?“, одржала је професорка Универзитета Виша школа економије (High School of Economics – HSE) из Москве, Екатерина Ентина путем платформе Zoom.

Професорка Екатерина Ентина започела је предавање филозофским питањем безалтренативног европског избора Русије, а потом је говорила о неуспеху сарадње између Русије и Европе, као и о томе шта би требало урадити како би се ситуација побољшала. „Једна од важних тачака у савременој историји Русије јесте утицај Првог чеченског рата због којег је одложено ступање на снагу Споразума о партнерству између Европске уније и Русије, за неколико година. Русија и Европска унија су кренуле путем селективне сарадње, јер су следећи свој интерес изгубиле узрок за шири компромис“, истакла је Екатерина Ентина. Она је подвукла како у руско-европским односима, Европа није заинтересована за промене.

Екатерина Ентина навела је да се од самог почетка економске сарадње знало да неће бити позитивних резултата, те да су сви експерти који су радили на унапређењу сарадње и са руске и са европске стране блокирани на политичком и спољно-политичком нивоу. „Уместо да се прогресивно развијају, бацане су из кризе у кризу. Морамо да схватимо да је сам свет, у смислу економског развоја и у политичком смислу, у опасности због међународне неодговорности обе стране – и западног и незападног света“, изнела је професорка Ентина. Она је оценила да је сада време када би требало да се све игре оставе иза леђа.

Модератор онлајн предавања био је професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Синиша Атлагић.


Related Posts