Вести

Одржана онлајн дискусија „Америчка спољна политика – ново поглавље“

Онлајн дискусија на тему „Америчка спољна политика – ново поглавље“ у организацији Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одржана је путем платформе Zoom. Учесници дискусије, на којој се говорило о спољној политици САД, са фокусом на будуће односе САД са Србијом и земљама Балкана, били су бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер, предавач на Универзитету “Johns Hopkins” Едвард П. Џозеф и директор БЦБП-а Игор Бандовић.

Уводну реч имао је декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, професор др Драган Р. Симић. „Захваљујем се Београдском центру за безбедносну политику и Центру за америчке студије ФПН на организовању ове дискусије и утврђивању односа између САД и Србије, али и младим људима који су укључени у ову дискусију“, рекао је проф. др Симић. Он је објаснио да је ова дискусија део пројекта који је подржала Амбасада САД у Београду.

Бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер казао је да администрација председника Бајдена има глобални фокус. „Приоритет је побољшати односе са другим земљама,  што бивши председник Трамп није радио, а то представља проблем. Пандемија, размена и дигитално управљање биће приоритети на које ће се администрација преусмерити“, поручио је Камерон Мантер. Он је додао да Балкан може да допринесе решавању глобалних проблема и нагласио да ће то у будућности бити фокус, а не проблеми између Београда и Приштине.

Предавач на Универзитету “Johns Hopkins” (SAIS, Институт за спољну политику),  Едвард П. Џозеф указао је на главни изазов, а то је начин на који Балкан може помоћи у побољшању односа САД са Кином и Русијом. „Те две силе утичу на Балкан, те ми тражимо помоћ. Русија и Кина на Балкану имају пријатеља, то је Србија, а ми имамо проблем – то је Косово. То желимо да мењамо“, истакао је Едвард П. Џозеф. Он је оценио да Србија треба да поврати поверење у Европску унију, које је током пандемије изгубљено.

Директор Београдског центра за безбедносну политику, Игор Бандовић изнео је да су у САД наступиле промене у правцу демократизације. „На Балкану постоји велика жеља да се види какве су промене наступиле у САД. Европска унија је у Србији на танким ногама, те САД и ЕУ треба да ураде нешто поводом нашег региона, иначе ће га изгубити“, упозорио је Игор Бандовић. Он је закључио да Србију, у односима са водећим силама, кочи то што има неразјашњене проблеме из прошлости.

Модератор и дискутант дискусије био је др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts