Вести

Одржано предавање на тему „Феминизам и ЛГБТ права у политици САД-а“

Професор са Клемсон Универзитета (Сједињене Америчке Државе), Траверс Скот, одржао је онлајн предавање на тему „Феминизам и ЛГБТ права у политици САД-а“ путем платформе Zoom.

Професор Траверс Скот истакао је да су жене кроз историју биле потиснуте и додао да је последица тога пројекат феминизма, који покушава да схвати како се то догодило и који тежи променама. „Феминисти стварају теорије које праве разлику између биолошког пола и сексуалности. Наше тело је онакво какво је по рођењу дато или какво јесте, али то не мора нужно да одређује како ћемо се ми понашати или у кога ћемо се заљубити“, рекао је проф. Скот. Он је подвукао да то за њега представља основни извор идентитета ЛГБТ као заједнице.

Професор је приметио да и данас можемо уочити негативне реакције на успех које су ЛГБТ особе постигле. „Још једна ствар која је занимљива јесте да морамо да схватимо да напредак, који је остварен на пољу женских права и права ЛГБТ популације, има користи и бенефите за све нас. Ми се можда не слажемо са њиховом политиком, али сви ће имати користи од њиховог успеха, укључујући и људе који су конзервативни и који прате упутства Владе“, објаснио је Скот. Професор је указао на то да феминистички и ЛГБТ покрети треба да раде заједно, зато што у основи имају заједничке ‚‚непријатеље” попут владавине родног стереотипа и притиска мушког рода.

Након предавања уследила je дискусија са присутнима.

Модератор предавања био је професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Синиша Атлагић.


Related Posts