Вести

Представљена анализа „Србија и Америка у Бајденовој ери”

Центар за друштвени дијалог и регионалне инцијативе, Београдски центар за безбедносну политику и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду представили су анализу „Србија и Америка у Бајденовој ери“ Центра за друштвени дијалог и регионалне инцијативе.

Дискусију је отворио мр Драган Живојиновић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, који је окаректерисао тренутну америчку администрацију као транзициону. „Спољнополитички тим Бајденове администрације је добро селектован са позиције америчких интереса, сачињен од људи са искуством у управљању и може са упоредити са историјски најуспешнијим тимом Буша старијег”, навео је Живојиновић. Како би закључио своје излагање мр Драган Живојиновић представио је неке од кључних личности Бајденове администрације, као што су Ентони Блинкен и Џејк Саливен и истакао важност њихових улога у даљем спољнополитичком планирању.

Доцент Факултета политичких наука Универзитета у Београду и директор Центра за друштвени дијалог и регионалне инцијативе др Стеван Недељковић оценио је да је контекст у коме је Џозеф Бајден преузео позицију председника веома неповољан. „Америка је суочена са бројним економским изазовима, као што је рецесија са којом се сусреће први пут после 2009. године. Постоји и једна дубока криза поверења у политичке институције и то не само у институцију председника”, предочио је Недељковић. Он је подвукао  је подвукао да је амерчко друштво дубоко подељено и додао да је један од Бајденових задатака да га поново уједини, али и да ублажи амерички деклинизам.

Доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и један од уредника веб портала americki-izbori.rs, рекао је да Балкан није један од главних приоритета америчке спољне политике. „Западни Балкан је само једно од поља на коме ће Америка остваривати један од својих приоритета, а то је поновно зближавање са партнерима. Дакле, Балкан је на неки начин показатељ да Европска унија и Сјединњене Америчке Државе могу да раде заједно”, објаснио је доцент Крстић. Он сматра да Бајденова администрација неће инсистирати на драстичним променама у нашем региону докле год се води дијалог о битним питањима.

Након излагања панелиста уследила је дискусија са пристунима.

Модератор дискусије био је асистент др Марко Дашић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Ова дискусија део је пројекта „Отворено о српско-америчким односима“ који спроводи Београдски центар за безбедносну политику у партнерству са Факултетом политичких наука уз подршку Aмбасаде САД у Србији.

Related Posts