Вести

Студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Универзитета Клемсон одржали симулацију рада Сената Сједињених Америчких Држава

Финале скоро тромесечног рада на симулацији америчког Сената, на којој је учествовало педесетак студенткиња и студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, Сједињене Америчке Државе, одржано је путем онлајн платформе Зоом.

Шеф Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон, професор Џеф Пик, објаснио је да је учешће студенаткиња и студената из Београда на овогодишњој симулацији резултат дугогодишње сарадње која постоји између Универзитета Клемсон и Факултета политичких наука. „У овом делу пројекта и у околностима пандемије корона вируса ми се бавимо „Међународним виртуелним образовањем“ (International Virtual Education) у оквиру ког „виртуелно“ доводимо студенте из Београда на Универзитет Клемсон да уче о политичким институцијама и процесима у Сједињеним Америчким Државама, и заједно са младим Американцима, сарађују и размишљају о будућности“, истакао је професор Пик. Он је посебно нагласио да га особито радује чињеница да је сарадња и стратешко партнерство између две институције које се одвија кроз два главна програма (“Summer in the Balkans“ од 2006. и “Clemson University Study Abroad Program – Spring Semester in Belgrade“ од 2016. године) не само успешно настављена, него чак и продубљена упркос актуелној пандемији вируса корона.

Саветник за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Тим Стандаерт, истакао је да је изузетно поносан на то што је Амбасада подржала сарадњу између ове две образовне установе. „Ово је пројекат који је веома близак мом срцу. У питању је једно прелепо искуство коме сведочим и заиста се дивим ономе што радите овде“, рекао је саветник Стандаерт.

Студенткиње и студенти из Београда и Клемсона имали су прилику да на симулацији Сената Сједињених Америчких Држава науче како изгледа рад Сената у пракси, предлажу, дебатују и усвајају законе.

Пре тога, слушали су предавања о различитим аспектима рада Конгреса са посебним нагласком на рад и функционисање Сената. Симулација је део предмета „Конгрес Сједињених Америчких Држава“ који на Универзитету Клемсон предаје професор Џеф Пик.

Да подсетимо, симулација је одржана у оквиру пројекта “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“, који заједно реализују Универзитет Клемсон и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts