Вести

Одржано онлајн предавање на тему “Trusting anarchy: summits and the production of state personhood”

Професорка Охајо Стејт Универзитета и једна од водећих представница онтолошке безбедности, Џенифер Мицен одржала је предавање на тему “Trusting anarchy: summits and the production of state personhood”, путем платоформе Zoom на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање су отворили професорка директорка Центра за словенске и источно-европске студије Охајо Стејт Универзитета Анџела Брајнтлингер и саветник за културу и медије амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, Тим Стандаерт.

Професорка Џенифер Мицен указала је на то да људи често државу доживљавају као особу, у чему види пресудни извор поретка и онтолошке сигурности. Она је додала да је онтолошка безбедност једна од основних психолошких потреба. ‚‚Поверење обично доживљавамо као нешто што може постојати само у међуљудским односима. Системско поверење се битно разликује, оно није резултат намерног деловања”, објаснила је професорка Мицен. Она је дефинисала системско поверење као осећај сигурности и вере у друштвено-политички поредак. Професорка сматра да људи захваљујући том поверењу прихватају свет као такав.

Професорка Мицен рекла је да у друштву делује синтетичка сила која организује свакодневни живот без људске рефлексије о томе. Она је додала да та друштвена сила делује латентно и да не изазива одбрамбену реакцију. ‚‚Ова синтетичка сила je попут тамне материје друштвеног живота. Знамо да је тамо, али не можемо да је видимо, нити осетимо”, предочила је професорка Мицен. Она је нагласила да оваква друштвена сила мора остати у позадини како би функционисала.

Професорка Џенифер Мицен закључила је да је системско поверење кључ који обезбеђује онтолошку безбедност индивидуе, захваљјући којем су људи у стању да замисле и прихвате апстрактни концепт државе.

Модератор предавања био је проф. др Филип Ејдус са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање је одржано у склопу пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске и источно-европске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts