Вести

Одржана панел-дискусија ,,100 дана Бајденове администрације“

Панел-дискусија на тему ,,100 дана Бајденове администрације“, у организацији Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, одржана је путем Facebook live.

На дискусији су говорили декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић, професор Економског факултета Универзитета у Београду др Иван Вујачић и мр Драган Живојиновић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука.

Проф. др Драган Р. Симић је на почетку излагања направио паралелу између влада америчких председника, Френклина Д. Рузвелта и Џоа Бајдена. Професор је истакао да је репер на основу ког се мери ефикасност првих 100 дана владе суочавање са кризним ситуацијама, економска политика и рад на побољшању инфраструктуре. ,,Овај тренутак јесте рузвелтовски, а хоће ли донети новог Рузвелта, то остаје да се види. Отежавајућа околност за председника Бајдена јесте то што је он, дошавши на власт, наишао на системске проблеме попут светске пандемије и климатске катаклизме“, приметио је. декан Симић Проф. др Драган Р. Симић додао је да се Бајден суочава са подељеним америчким друштвом у коме је расцеп дубљи него икада. Он сматра да ће председеник Бајден имати проблем приликом уједињења америчког друштва у којем је популизам снажно историјски укорењен.

Проф. др Иван Вујачић рекао је да је анализа првих 100 дана ефикасности владе наслеђе из времена Рузвелта и додао да се то развило као тренд широм света. Он је уочио сличност између Рузвелтове и Бајденове политике, и то у томе што се обе ослањају на политику бриге о обичном човеку. ,,Кључни елемент Бајденовог доласка на власт била је срећа. Вакцина је пронађена у току формирања његове владе при чему је он могао преузети значајну заслугу“, објаснио је професор Вујачић. Проф. др Вујачић нагласио је важност покретања расног питања и новог приступа према миграционој политици. Он је наговестио да ће се ићи ка легализацији једног броја илегалних Американаца и да ће та иницијатива довести до стицања држављанства за оне који су ту већ дуже време, али и до тежег уласка у САД за стране држављане.

Мр Драган Живојиновић изјавио је да су многи Бајденов долазак на власт схватили као ,,повратак на старо“. Он је истакао да два Бајденова претходника нису долазили из бранше естаблишмента, што са Бајденовом владом није случај. ,,Америчкој нацији потребан је колективан психотерапеут и ту је Бајден одиграо кључну улогу. Он улива сигурност у несигурним временима“, предочио је Живојиновић. Према његовим речима, Џо Бајден је човек процеса. Живојиновић је закључио да председникова администрација ради по тачно утврђеном плану и програму и то је њена највећа врлина, али у исто време и мана, јер ће сваки проблем дочекати неспремна.

Модератор панел-дискусије био је др Милан Крстић из ЦДДРИ-ја и доцент на Факултету полтичких наука Универзитета у Београду.

Догађај је организован у оквиру пројекта ,,Амерички избори“ уз подршку Балканског фонда за демократију (The Balkan Trust for Democracy), пројекта Немачког Маршаловог фонда и амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.

Related Posts