Вести

Одржан вебинар ,,Схватања демократије и спољне политике у Србији“

Вебинар на тему ,,Схватања демократије и спољне политике у Србији“, у организацији Центра за комуникације и јавне политике на Нортвестерн Универзитету,  Центра за словенске, источноевропске и евроазијске студије на Охајо Стејт Универзитету и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одржан је путем платформе Zoom.

Учесници вебинара били су др Олга Каменчук и др Ерик Ц. Нисбет са Нортвестерн Универзитета и доцент др Милан Крстић и асистент др Никола Јовић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Др Ерик Ц. Нисбет и др Олга Каменчук представили су свој рад на тему ‚‚На раскршћу: измерене вредности понуде и потражње за демократијом у Србији насупрот Истоку и Западу”.

,,Демократији су неопходне демократе. Консолидована демократија према дефиницији значи много више од искључиво слободних избора“, рекао је Ерик Ц. Нисбет. Он је објаснио да према истраживању спроведеном у Србији, добијени резултати показују да демократија у Србији више одговара источној перцепцији демократије односно да је  оријентисана ка Русији. Др Ерик Ц. Нисбет нагасио је да је за демократију кључно тј. за оно шта она представља, фер и поштени избори, на првом месту, потом независно судство, а затим и слобода штампе и медија. ,,Постоји међугенерацијски јаз у перцепцији демократије, у ком су старије генерације наклоњеније Истоку, што је последица доминације комунизма. С друге стране, млађе генерације имају потпуно супротну перцепцију демократије, што се манифестује наклоњености ка Западу“, закључио је Ерик Ц. Нисбет.

Доц. др Милан Крстић и асист. др Никола Јовић прездставили су резултате истраживања на тему ,,Где припадамо? Перцепција грађана о српској спољној политици кроз призму културне припадности Истоку/Западу“.

,,Спољна политика није културолошки неутрална. Глобални тренд замагљивања граница између спољног и унутрашњег је довео до чињенице да грађани Србије имају чвршће погледе на спољну политику“, рекао је др Крстић. Он је предочио да је већ при површној анализи овог истраживања јасно да људи у Србији више нагињу Истоку, него Западу. Доцент Крстић додао је да су резултати показали највећу наклоњеност Срба ка Русији, док је наклоњеност ка Западу и Европској унији изражена у много мањој мери. ,,Када је у питању став грађана Србије према НАТО-у, слика је поприличлно једнолична, грађани већином имају негативан став према овој суперсили. Изненађује податак да став према Европској Унији није изразизо негативан, већ неутралан, што имплицира да Србија не припада у потпуности ни Истоку ни Западу“, подвукао је Крстић.

Модераторка трибине била је проф. др Ангела Бринтлингер са Охајо Стејт Универзитета.

Вебинар је одржан у склопу пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске и источно-европске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts