Вести

Одржан тренинг у оквиру пројекта „Унапређење дигиталних репортерских вештина студената новинарства у Србији“

На Факултету политичких наука у Београду је за викенд, 5. и 6. јуна, одржан дводневни тренинг у оквиру пројекта „Унапређење дигиталних репортерских вештина студената новинарства у Србији“, који се финансира из програма Alumni Small Grants Aмбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији. Руководитељка пројекта је др Александра Крстић, ванредна професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Главна идеја пројекта је да развије сарадњу између студената новинарства Универзитета у Београду – Факултета политичких наука и Универзитета у Нишу – Филозофског факултета и пружи им прилику да унапреде дигиталне вештине у новинарском извештавању и да заједно реализују квалитетне медијске приче. Осим међууниверзитетске сарадње, пројекат омогућава и сарадњу академске заједнице са професионалним новинарима и боље повезивање будућих новинара са медијским тржиштем.

Прва од активности пројекта је дводневни тренинг, на коме је учествовало 40 студената новинарства из Београда и Ниша, који су радили са четири тренера на унапређењу знања о процесу производње истраживачких прича, базама података, напредној дигиталној претрази и визуелизацији новинарских прича.

Студентима, наставницима и тренерима реч добродошлице упутио је проф. др Дарко Надић, продекан за основне студије на Факултету политичких наука.

Ана Новаковић, новинарка телевизије Н1 је учесницима кроз конкретне примере и вежбе објаснила значај захтева за приступ информацијама од јавног значаја у производњи новинарских прича и објаснила како се овај захтев пише, коме се упућује и које све препреке могу да отежају тај процес. Владимир Костић, новинар ЦИНС-а студентима је представио коришћење напредних дигиталних претрага, али и корисних база података Агенције за привредне регистре и Портала јавних набавки, а студенти су имали прилику да на конкретним примерима виде како базе података помажу у истраживачком процесу и креирању новинарских прича. Проф. др Александра Крстић је одржала предавање о визуелизацији медијског садржаја и представила студентима најзначајније дигиталне алате који помажу у продукцији инфографика, анимација и аудиовизуелног садржаја.

Руководитељка пројекта проф. др Александра Крстић захвалила се тренерима и студентима који су били део овог тренинга и најавила нову посету нишких студената и њиховог наставника, доц. др Невена Обрадовића, ФПН-у на јесен. Студенте чека реализација заједничких новинарских прича које ће бити објављене на сајту пројекта до краја ове године.

Related Posts