Вести

Oдржан онлајн свечани пријем бруцошкиња и бруцоша

Онлајн свечани пријем бруцошкиња и бруцоша генерације 2021. године одржан je путем платформе Zoom.

У име Факултета политичких наука студенткињама и студентима добродошлицу су пожелели декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, продеканка за студије I степена и в.д. Одељења за социјалну политику и социјални рад проф. др Наталија Перишић, шеф Политиколошког одељења проф. др Зоран Крстић, шефица Одељења за међународне студије проф. др Весна Кнежевић-Предић, шеф Новинарско-комуниколошког одељења проф. др Славиша Орловић и студенткиња продеканка Ана Грчић.

Декан Факултета политичких наука пожелео је добродошлицу колегиницама и колегама прве године основних академских студија и поздравио их у име свих професора, асистената и сарадника. „Овај храм науке и образовања постаће ваша друга кућа. Желим вам да се осећате пријатно, да стичете важна знања за живот и да стекнете трајна пријатељства“, истакао је проф. др Драган Р. Симић. Декан Симић указао је на значај размене студената и професора и подсетио на углед који Факултет ужива у свету и код нас. „Слушајте ваше професоре, али мислите својом главом. Критички преиспитујте и овај мој говор и поставите себи само највише циљеве, али пазите да у њиховом остваривању не идете малени испод звезда“, закључио је декан професор Симић.

Колегиницама и колегама обратила се и продеканка за студије I степена проф. др Наталија Перишић поручивши да је поносна што је Факултет политичких наука њихов избор, на коме ће започети своје професионалне каријере, али и ново поглавље живота. „Ваша професија биће више од вашег професионалног избора, она ће огромним делом бити и ваш животни избор, ви ћете живети новинарство, социјални рад, политикологију и међународне односе“, рекла је проф. др Перишић. Продеканка је предочила  будућим студентима да искористе широку мрежу ваннаставних активности које им Факултет политичких наука пружа.

Шеф Политиколошког одељења проф. др Зоран Крстић изразио је наду верујући да ће студенткиње и студенти са успехом и личном мотивацијом похађати и успешно завршити студије на Факултету политичких наука. „Сваки професор у оваквој ситуацији има двострука осећања. Са једне стране он се осећа пријатно што му се пружила прилика да подели радост овог свечаног тренутка, са друге стране постоји извесна зебња да ли ћемо ми као професори бити довољно спремни да оправдамо избор наших студената“, додао је проф. др Крстић.

Шефица Одељења за међународне односе проф. др Весна Кнежевић Предић поздравивши будуће академске грађане, осврнула се на своје почетке студија и изразила разумевање за збуњеност садашњих бруцошкиња и бруцоша. „Основни циљ нашег студијског програма је да оспособи студенте да стекну знање о прошлости и актуелне разноликости света међународног живота, како на локалном тако и на регионалном плану“, објаснила је проф. др Кнежевић Предић.

У име Новинарско-комуниколошког одељења присутнима се обратио шеф Одељења проф. др Славиша Орловић подсетивши да су најбољи новинари који раде у средствима јавног информисања углавном завршили Факултет политичких наука. „Наши животи су саздани од избора, а сигуран сам да сте учинили добар избор уписом на овај факултет, који представља храм демократије и уточиште истине, а на путу до истине потребно је знање и вештине, као и храброст да се она саопшти, што је важно за ваш будући позив“, појаснио је проф. др Орловић.

В.д. Одељења за социјалну политику и социјални рад проф. др Наталија Перишић сматра да је Факултет политичких наука синоним за образовање социјалних радника. „Професија социјалног рада нема надменост које могу да имају друге професије које се налазе изнад свог корисника. Социјални радник је равноправан са својим корисником, он пружа помоћ и подршку деци и родитељима, младима и старима и свима онима који су на маргинама друштва, који су у најлошијем положају“, подвукла је проф. др Перишић.

У име студенткиња и студената Факултета политичких наука бруцошима се обратила и студенткиња продеканка Ана Грчић. „Данас сте постали богатији за петсто животних пријатеља са којима ћете у наредним годинама делити најлепше и најтеже тренутке. Данас вам се не обраћају само професори предмета, него и ваши животни учитељи и због тога их помно слушајте“, казала је Ана Грчић. Према речима студенткиње продеканке, ситуација у којој се тренутно налазимо не треба да обесхрабри будуће студенте већ да из ње извуку најбоље и науче нешто ново.

Пријем бруцошкиња и бруцоша започет је извођењем химни „Боже правде“ и „Gaudeamus Igitur” које је извела оперска певачица Исидора Стевановић.

Након свечаног пријема, уследили су онлајн разговори шефова и представника одељења Факултета политичких наука са будућим студенткињама и студентима.

Свечаним отварањем модерирала је новинарка Маша Ђорђевић.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду свим колегиницама и колегама желимо успешан почетак академске године и много среће и знања у предстојећем школовању.


Related Posts