Вести

Протоколи о сарадњи потписани између Министарства спољних послова и 15 факултета са шест државних универзитета у Србији

Протоколе о сарадњи између Министарства спољних послова и 15 факултета са шест државних универзитета у Србији потписали су министар спољних послова Републике Србије г. Никола Селаковић и представници високошколских установа. У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Протокол о сарадњи потписао је декан ФПН-а проф. др Драган Р. Симић.

Министар спољних послова г. Никола Селаковић истакао је да су факултети са којима су данас потписани протоколи, први са којима се успоставља тај вид сарадње и рекао да је одређено да по 10 најбољих студенaта завршних година ових факултета буде примљено на стручну праксу у Министарство спољних послова, укупно њих 150. ‚‚Мисија шест државних универзитета јесте образовање младих људи и бављење науком. Међутим, примарна и најважнија мисија универзитета јесте образовати оне који ће водити Србију и то је оно што не сме никада да се изгуби”, рекао је министар Селаковић.

Министар је поручио је да су се овим протоколима обавезали да најуспешније студенте завршних година основних и мастер студија приме на обављање стручне праксе у Министарство спољних послова, како би се стварао кадар стручњака који би након одређеног времена могао да ради у Министарству. Он је подсетио присутне да је Србија још у 19. веку, при обнови своје државности, поклањала озбиљну пажњу образовању и додао да верује да ће тако и остати.

‚‚У наредном периоду заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Студентским центром омогућићемо  студентима из најудаљенијих крајева Србије да током обављања стручне праксе имају смештај у неком од београдских домова”, навео је министар Селаковић.

Министар је истакао да у будућности жели да Министарство спољних послова буде пример и доказ осталим министарствима колико је важна спона између државе и државних универзитета.

У име представника 15 факултета са шест универзитета обратио се декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић, који је истакао да је Протокол о сарадњи изузетно важан за студенткиње и студенте, али и факултете друштвено-хуманистичких наука. „Драго нам је што су потписани протоколи који ће донети вишеструку корист. Наши студенти моћи ће да обављају праксу, имаће прилику да се запосле у Министарству, а са друге стране и Министарство спољних послова добиће најбоље кадрове“, закључио је Мирковић.

Протоколи су потписани са Економским, Правним, Факултетом организационих наука, Факултетом политичких наука и Филолошким факултетом Универзитета у Београду, Економским, Правним факултетом и Филолошко-уметничким факултетом Универзитета у Крагујевцу, Економским и Правним факултетом Универзитета у Нишу, Економским и Правним факултетом Универзитета у Новом Саду, Економским и Правним факултетом Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Државним универзитетом у Новом Пазару.

 


Related Posts