Вести

Први дан симулације америчког Сената

Први дан симулације рада америчког Сената, у оквиру пројекта „Београдски модел америчког Сената“, изведен је на Факултету политичких наука.

Током првог дана симулације, учесници и учеснице упознали су се са пројектом, извођењем симулације и радом у комитетима. Учесници су подељени у следеће комитете: Комитет за финансије, Комитет за спољне односе, Комитет за буџет, Комитет за оружане снаге, Комитет за здравство, образовање, рад и пензије, Комитет за правосуђе и Комитет за пољопривреду, исхрану и шумарство. Сваки од учесника представљао је по једну савезну државу и једну од две партије. Рад у комитетима координишу председавајући, који су на почетку заседања изложили идеје о могућим темама за писање закона по комитетима. Након тога, учесници су имали прилику да непосредно учествују у симулацији законодавног процеса у комитетима кроз истраживање тема, дискусију и формулисање предлога закона који ће другог дана симулације бити представљени на пленарној седници. Из свих комитета предложено је укупно 19 закона о којима ће се гласати на пленарној седници.

Симулацију спроводе студенткиње и студенти Факултета политичких наука у сарадњи са Центром за студије САД Факултета политичких наука. Симулација рада америчког Сената трајаће два дана уз поштовање свих неопходних епидемиолошких мера.

        

Related Posts