Вести

Представљена студија и одржана панел дискусија ‚‚Изборни систем на Западном Балкану: више демократије, више одговорности?”

Представљање студије и панел дискусија на тему ‚‚Изборни систем на Западном Балкану: више демократије, више одговорности?” одржанo је на Факултету политичких наука у Београду.

Учесници панел дискусије били су доц. др Јелена Лончар и доц. др Душан Вучићевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Бојан Клачар из Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) и Зоран Нечев са Института за демократију Societas Civilis у Скопљу.

Зоран Нечев са Института за демократију Societas Civilis навео је да поред тога што водимо академску дебату морамо обратити пажњу шта политичке партије желе, осим да победе на изборима. Он је објаснио да се не може мењати изборни систем без сагласности политичких партија и политичке културе грађана. „На пример, на парламентарним изборима постоје обавезне квоте за мање заступљени пол. Оно што треба да постигнемо јесте заступљеност жена генерално у политичком животу, јер иако су политичке партије приморане да примењују квоте, и даље се није развила таква политичка култура“, рекао је Зоран Нечев.

Бојан Клачар из ЦеСИД-а објаснио је како је тешко очекивати да ће се политичке партије и представљање променити сами од себе, без спољашњег подстицаја. Он је додао да промена изборног система не би аутоматски, преко ноћи, променила политичке партије. ,,Грађани Србије се суштински не осећају представљеним у политичком животу. Сматрам да једини начин да се грађани осете политички заступљеним јесте увођење неке врсте персонализације, ради остваривања снажније везе бирача и њихових представника“, поентирао је Бојан Клачар.

Душан Вучићевић са ФПН-а предочио је да је без промене изборног система немогуће очекивати промену политичког система. Он је објаснио да, између осталог, проблем представљају затворене изборне листе, јер грађани тако суштински немају утицај на то ко ће их заступати у парламенту. ,,Нама нису потребна половична решења, попут оних у Босни и Херцеговини, где имамо флексибилне, али не и отворене листе. Ми морамо да озбиљно загазимо у реформу и да постигнемо то да све посланике бирамо ми, грађани“, закључио је Душан Вучићевић.

Јелена Лончар са ФПН-а осврнула се на проблем представљености националних мањина и мање заступљеног пола у политичким институцијама. Као могуће опције предложила је увођење мешовитог модела изборног система, повећање броја и величине изборних јединица и отварање изборних листа. ,,Ипак, није довољно изборни систем користити као искључиво решење за понашање политичких партија. Уколико сада није одговарајући тренутак да мењамо изборни систем, треба урадити оно што је сада могуће, а то су рад са бирачима и са политичким партијама изнутра“, оценила је Јелена Лончар.

Модератор панел дискусије био је Дејан Бурсаћ из Института за политичке студије.

Пројекат је спроведен уз подршку Европског фонда за Балкан, а коорганизатор пројекта је Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе из Београда.

 

Related Posts