Вести

Одржана онлајн дискусија „Филм и национализам – национални диксурси кроз објектив“

Онлајн дискусија на тему „Филм и национализам – национални диксурси кроз објектив“, коју је водила проф. др Белма Буљубашић са Универзитета у Сарајеву, одржана је у оквиру пројекта ПЕРОМ Србије и Хрватске.

Проф. др Буљубашић осврнула се на класичне примере из југословенске, хрватске и српске кинематографије започевши дискусију представљањем три филма ратне тематике: босанско-херцеговачки филм „Грбавица“ редитељке Јасмине Жбанић, хрватски филм „Звиздан“ редитеља Далибора Матанића и српски филм „Турнеја“ редитеља Горана Марковића. Проф. др Буљубашић рекла је да су ови филмови изабрани јер говоре о апсурду рата, ратним траумама, ратним профетерима, о психичком и сексуалном насиљу. „Филмови се могу користити као невероватна средства пропаганде и то се користи у свим системима. Са друге стране, гледаоци траже спектакл и што више крви, а ови филмови су критиковани што не приказују довољно експлицитно сцене рата“, казала је проф. др Буљубашић. Према њеним речима, негативан публицитет је стваран и пре премијера ових филмова, што је утицало на мањак заинтересованости гледалаца. Проф. др Буљубашић осврнула се и на филмове „Дара из Јасеновца“ и „Quo vadis Aida?“ и нагласила да су они изазвали различите коментаре са разних страна. „Свака прича о таквим темама може додатно да продуби некакав конфликт, зато је вечно питање да ли треба престати снимати филмове са таквом тематиком. Сматрам да је заиста тешко направити филм који нема жељу за осветом и да са тим треба бити опрезан, како се не би произвело ново насиље, већ опомена“, закључила је проф. др Буљубашић.

Након излагања проф. др Буљубашић уследила је дискусија са студенткињама и студентима.

Да подсетимо, пројекат ПЕРОМ Србије и Хрватске реализују студенти и студенткиње Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, уз подршку Фондације Др Зоран Ђинђић.


Related Posts