Вести

Одржана конференција „Водоником до климатске неутралности“

Конференција на тему „Водоником до климатске неутралности“, коју је организовала студентска организација Европски студентски форум (ЕСФ), одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На свечаном отварању говорили су продекан за други и трећи степен Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић, посебна саветница Министарства заштите животне средине Сара Павков, председница Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Маргарета Смиљанић и председник студентског парламента Факултета политичких наука Мирослав Дешић.

Посебна саветница Министарства заштите животне средине Сара Павков нагласила је да је постизање глобалне климатске неутралности постао један од главних задатака човечанства. „Свесни смо да је ниско-угљенични развој климатске неутралности изузетно захтеван подухват, који треба да се спроведе на нивоу целог друштва. Од појединачног до националног нивоа ова транзиција треба да подразумева пре свега трансформацију људске свести“, објаснила је Сара Павков.

У име Факултета политичких наука присутнима се обратио продекан за други и трећи степен студија и руководилац Мастер академских студија политикологије – Еколошка политика, проф. др Дарко Надић. Професор је подсетио да се на Факултету политичких наука већ скоро педесет година изучава дисциплина која се бави социјалном екологијом. Професор Надић захвалио се Министарству заштите животне средине због повезивања са академском заједницом на тему климатске неутралности.

Председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић изразила је велико задовољство што једна студентска организација попут Европског студентског форума има могућност да организује конференцију на овако значајну тему. Она је нагласила да је ово тема која је веома важна не само за омладину, већ за целокупно становништво.

Председник Студентског парламента Факултета политичких наука Мирослав Дешић указао је на важност разликовања еколошких проблема и проблема заштите животне средине. Мирослав Дешић рекао је како млади имају одлучујућу улогу у решавању оваквих проблема.

На првом панелу на тему „Климатска неутралност до 2050?“ говорили су продекан Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић и посебна саветница Министарства заштите животне средине Сара Павков.

Професор Надић објаснио је како климатска неутралност подразумева мање емитовања штетних гасова него што природа може апсорбовати. Он је нагласио да се Србија налази у енергетској кризи стога је потребно да се размишља о коришћењу водоника.„Систем се мора мењати тако што ће се успоставити политички консензус о овом питању. Уколико Србија жели да уђе у Европску унију онда је неопходно да се прихвате њихови закони којима ће се постепено прилагодити наши“, рекао је проф. др Надић.

Сара Павков подсетила је да је питање климатске неутралности својеврстан проблем свих грађана „Уколико бисмо бар један проценат онога што је екологија дефинисала у својим системима инкорпорирали у наш систем, мислим да бисмо климатску неутралност брже достигли. У нареденом периоду морамо да се прилагођавамо и нисмо у ситуацији да донесемо адекватну одлуку јер смо на почетку транзиције“, истакла је Сара Павков. Она је предочила како је за заштиту животне средине неопходно уврстити област алтруизма.

Модераторка првог панела била је студенткиња Зорана Мартаћ из Европског студентског форума.

„Обновљиви извори енергије“ била је тема другог панела на ком су говорили асистент МА Марко Вујић са Факултета политичких наука, Драгана Исаиловић из удружења Обновљиви извори енергије Србије (ОИЕ Србија) и Младен Алвировић, уредник и водитељ емисије „САТ“.

МА Марко Вујић оценио је да водени потенцијал у Србији може да се искористи, али је то еколошки релативно инвазивно. „Свака влада треба да обезбеди првенствено енергију свом становништву и да осмисли најбољи начин на који ће то обезбедити“, указао је Вујић. Према његовим речима, Немачка је најбољи пример државе у Европи што се тиче одрживог развоја енергије. „Немачка у највећој мери избацује из употребе оно што емитује угљен-диоксид“, нагласио је Вујић.

Младен Алвировић рекао је како је аутоиндустрија дужи временски период у проблему, чије добро решење не постоји. „Аутоиндустрија је дуго у проблему из политичких разлога, али и због много различитих опција за права решења тих проблема“, указао је Алвировић. Он је објаснио како је захваљујући Европској унији, која је ограничила пренос угљен-диоксида, повећан број куповине електрификованих возила. „Водоник је шанса да пређемо на електрификацију, а да не угрозимо нашу земљу“, подвукао је Алвировић.

Драгана Исаиловић из ОИЕ Србија осврнула се на значај Закона о коришћењу обновљивих извора енергије, који је оценила као историјски искорак. „Највећа вредност тог закона је што каже да су обновљиви извори енергије од јавног интереса и да је време да се прелази са прљавих на чисте технологије. Овим законом су обновљиви извори енергије регулисани и добијају аутономију“, подсетила је Драгана Исаиловић. Она је рекла како су планови у будућности да се активира хумани део асоцијације, као и да се едукује и подиже свест.

Модераторка другог панела била је студенткиња Анђела Голијанин из Европског студентског форума.

На последњем панелу на тему „Водоник и енергетска транзиција“ говорио је вођа тима за израду ,,Водоничне стратегије Србије” Миљан Вуксановић.

Миљан Вуксановић сагледао је опције технолошког и друштвеног развоја у условима транзиције ка коришћењу водоника као енергента будућности у Србији. „Србија ће напредовати уколико буде користила необрадиво земљиште, своје реке и сунце и уколико буде умерено користила ресурсе“, навео је Вуксановић. Вуксановић је упозорио да у наредних десет година у Србији не може да се промени ситуација што се тиче ресурса. „Будућност система се базира на људима, а суштина водоничне транзиције је комуникација“, поентирао је Вуксановић.

Модератор трећег панела био је докторанд Факултета политичких наука Петар Ранковић.

На затварању конференције учесницима се обратила студенткиња проректорка Универзитета у Београду Ана Грчић. Према њеним речима, млади академски грађани треба да теже учењу о новим програмима који су значајни за наше друштво. Уз захвалност свим присутнима Ана Грчић је затворила је конференцију.

Водитељ конференције био је студент Дамјан Југовић из Европског студентског форума.

Конференцију „Водоником до климатске неутралности“ подржало је Министарство заштите животне средине Републике Србије.

   

Related Posts