Вести

Студије мира: Сукоб, мир и развој – Немања Џуверовић

Џуверовић, Н., 2021. Студије мира: Сукоб, мир и развој. Београд: Универзитет у Београду – Факултет политичких наука.

Kњига представља покушај приказа развоја дисциплине студије мира од њених раних почетака након Другог светског рата, као и најважнијих актера, концепата и приступа који су се развијали током седам деценија постојања. Такође, књига даје свеобухватан приказ литературе о питањима мира и сукоба. Имајући у виду да је до сада на ову тему јако мало објављивано на српском језику, већина коришћене литературе написана је на енглеском језику с тим да време настанка тих текстова није ограничено само на последњу деценију већ се користе и радови који су настали и пре више деценија али су формативно утицали на развој дисциплине и концепата који се и данас користе.

Књига се састоји од четири целине, при чему је прва посвећена развоју и предмету дисциплине. Историјат укључује и период пре Другог светског рата, тј. време настанка теорије о међународним односима унутар које су се и студије мира временом развијале. Имајући у виду интердисциплинарни приступ који заступају студије мира, овај део књиге испуњен је и математичким и медицинским аналогијама и графиконима путем којих се објашњава предмет и одлике студија мира.

Следеће три целине баве се кључним концептима, а то су сукоб, мир и развој. У свакој од њих налазе се поглавља која се баве појмовним одређењем, али и теоријама које долазе из студија мира и других научних дисциплина као што су међународни односи, социологија, антропологија, психологија и студије развоја. У овим деловима централно место заузимају класификације, типологије и објашњења која се тичу савремених сукоба и њихових појавних облика, изградње мира, посебно у њеној доминантној, либералној, форми, као и проблеми са различитим приступима разумевања развоја и покушајима његовог мерења. Пратећи материјали, попут вињета, графикона и табела, служе како би се указало на тенденције и процесе који се тичу три кључна појма, а излазе ван оквира основног текста књиге. Задаци као циљ имају да се знање које се стиче читањем примени у пракси и кроз непосредно окружење. На крају, свако поглавље укључује питања за дискусију, списак додатне литературе и интернет извора који могу послужити као даљи извор информација.

Рекли су о књизи:

Студије мира: Сукоб, мир и развој представља дуго чекани уџбеник из ове области на српском језику. Ради се о тексту који на систематичан и приступачан начин уводи читаоца у мултидисциплинарно поље изучавања мира. Књига је писана разумљивим стилом, и поред основног текста садржи антрфилее, задатке, кључна питања и предлоге извора за даље истраживање. Осим тога, књига на избалансирани начин представља различите концепте и приступе у студијама мира остављајући студентима простор за самостално критичко мишљење и закључивање. Посебну вредност за студенте из Србије има последње поглавље посвећено развоју, имајући у виду да је ова област не само на ФПН већ и на универзитетима Србије неправедно запостављена, ако не и потпуно занемарена. Због свега тога верујем да ће књига бити јако корисно уџбеничко штиво не само студентима ФПН већ и других факултета друштвено хуманистичких наука.

Проф. др Филип Ејдус

Related Posts