Вести

Одржано предавање професора Владимира Матића са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине

Предавање на тему односа америчке администрације према Русији, Украјини, земљама Западног Балкана и Републици Србији професора Владимира Матића са Универзитета Клемсон из Јужне Каролине (Сједињене Америчке Државе) одржано је путем платформе Zoom.

Професор Владимир Матић осврнуо се на ситуацију након Другог светског рата када је САД имала значајну меку моћ и када је имала репутацију ослободиоца у очима великог броја земаља. У том периоду Америка је преузела конторлу над Медитераном којим је Велика Британије владала скоро два века. „Као што је Секретаријат САД прокламовао, једна земља нема право да диктира политику друге и једна држава нема право да врши сферу утицаја на друге. Професор и новинар др Бајнмарт касније је додао да се Америка томе не покорава“ , рекао је професор Матић. Како објашњава професор, Америка данас мора да рачуна и на Русију и на Кину у међународним односима, иако и даље успева да задржи Западну Европу и ЕУ под одређеним степеном контроле. Како је закључио професор, свет данас није униполаран како су САД очекивале после Хладног рата након елиминације још једне суперсиле која диктира међународни развој, није ни мултиполаран, већ нешто између тога.

Предавање професора Матића је одржано у оквиру пројекта “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“, који заједно реализују Универзитет Клемсон и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts