Вести

Уручене награде „Др Предраг Симић“ за 2022. годину

Свечано уручење награда „Др Предраг Симић“ за 2022. годину, коју заједно додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, уз подршку амбасаде Републике Словачке у Београду, одржано је на Факултету политичких наука.

Награда је намењена ауторима најбољих студентских радова из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак и аналитичар.

Добитници овогодишњих награда „Др Предраг Симић“ су Сава Митровић (прва награда), Игор Миросављевић (друга награда) и Рада Мирић (трећа награда).

На уручењу награда говорили су декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, амбасадор Републике Словачке у Републици Србији Његова Екселенција господин Федор Росоха (Fedor Rosocha) и уредница на Радио-телевизији Србије, новинарка др Јасминка Симић.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић пожелео је добродошлицу свима на овогодишњој додели награда и истакао да му је велика част што Факултет, чак и у условима пандемије, може да одржи доделу награде „Др Предраг Симић“. ,,Професор др Предраг Симић је током своје каријере остварио блиске контакте и као научник и као дипломата са водећим дипломатама Републике Словачке и то је у великој мери допринело зближавању српског и словачког народа. Оно што је веома важно за младог човека на почетку његове каријере је значај и углед овакве награде која носи име једног истински великог научника, као што је био професор др Предраг Симић“, рекао је проф. др Драган Симић

„Чињеница да се ова награда додељује већ седам година и велико занимање студената да учествују на конкурсу сведочи о томе да је професор Симић са Факултета политичких наука оставио неизбрисив траг. Искрено се надам да ће, упркос отежаној ситуацији услед пандемије, овогодишњи награђени студенти отпутовати у Словачку и упознати се са словачком традицијом и културом“, казао је амбасадор Републике Словачке у Београду Њ.Е. г. Федор Росоха (Fedor Rosocha). Амбасадор је изразио жељу да добитници награда учествују у међународној конференцији „Српско-словачки односи“, како би проширили своја знања из ових области. Он је објаснио како је учествовање на конкурсима доказ да младе генерације исказују интересовање за област спољне политике Србије и балканске односе.

Уредница на Радио-телевизији Србије новинарка др Јасминка Симић изјавила је како је ангажовање студената на конкурсу показало интелектуалну жељу да се покрену нови пројекти, али и такмичарски дух неопходан за лични и друштвени напредак. Она је навела да одржавање овог конкурса представља не само научно-истраживачки рад студената, него и посебну надградњу научног и дипломатског опуса који је за собом оставио професор Предраг Симић. ,,Професор Предраг Симић, иако физички није присутан и даље остварује велики утицај на академску заједницу, што се примећује и по теми „Отворени Балкан“ за коју су се студенти највише опредељивали. Желим да позовем студенте свих смерова да учествују у наредном конкурсу за доделу награда, тиме наставе традицију ове манифестације и пруже велики допринос Факултету, који је познат као институција са изузетним стручњацима“, закључила је др Јасминка Симић.

Чланови жирија били су декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић, проф. др Дејан Јовић са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, професор у пензији др Иво Висковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Јасминка Симић и доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Поред захвалнице Факултета политичких наука и новчане награде, Амбасада Републике Словачке обезбедила је добитницима награда и учешће на годишњем GLOBSEC форуму, који се одржава у Братислави.

Модератор догађаја био је доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts