Вести

Додељена награда „Др Филип Брковић“ за 2022. годину

Свечаност у знак сећања на др Филипа Брковића, поводом које је додељена награда која носи његово име, одржана је на Факултету политичких наука. Награду су доделили породица Брковић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Студентски парламент Факултета политичких наука и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Церемонију доделе награда отворио је продекан за развој Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Марко Симендић. Професор је указао на читав низ квалитета које Филип и ова награда симболишу. „Ово је једна посебна и нетипична награда и нама је припала та част да је додељујемо. Она је симбол вишегенерацијског повезивања људи, која препознаје квалитете код студената“, истакао је проф. др Симендић.

У име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе обратио се Филипов дугогодишњи пријатељ Бранислав Нешовић. Он је говорио о вредностима које су биле део Филиповог живота. „Приче о љубави, пријатељству и посвећености је оно што нас све и повезује. То је оно што се награђује и драго ми је што су добитници награде део тих прича“, нагласио је Нешовић.

У име породице Брковић присутне је поздравила супруга преминулог Филипа, Катарина Брковић. Она је навела да је ове године велики изазов представљао одабир добитника између осам брилијантних студената. „Драго ми је што ова награда живи и што ће наставити да живи и кроз овогодишњу добитницу. Награда ће бити представљена кроз све њене успехе, које ће несумњиво остварити“, додала је Катарина Брковић.

Специјална гошћа са Универзитета у Кембриџу и научна сарадница Центра за европске студије у Бриселу била је др Јуан Фенг. Она се присетила своје сарадње са Филипом, ког је упознала у Бриселу. „Филип је био позитивна и брижна особа, а поред својих академских достигнућа, пре свега, био је добар човек. Његова запажања и искуства су га подстакла да се бави додатним истраживањима“, изнела је др Фенг.

На тему овогодишњег лајтмотива награде ,,Да ли вреди бити одличан студент и добар човек?” говорили су претходни добитници награде ,,Др Филип Брковић”.

Међу првима обратила се Дуња Стојановић, добитница награде ,,Др Филип Брковић” за 2018. годину. „Добар човек изазива поштовање, а паметан поверење и када код људи изазивате поштовање и поверење то са собом носи и велику друштвену одговорност. Критеријуми за ову награду нису обични, стандардни, устаљени, ово су критеријуми за избор младе особе која је у другима изазвала поштовање и поверење, а исто то је и Филип Брковић, по ком награда и носи име, изазивао у свом окружењу”, изјавила је Дуња Стојановић.

Милош Московљевић, добитник награде ,,Др Филип Брковић” за 2019. годину, поменуо је бројна искушења, успоне, падове и стална преиспитивања са којима се сусрео у претходне две године. Он је навео да ратови, климатске промене, несташица хране, енергената, пандемија вируса корона јесу само рефлексија највећег проблема човечанства, а то је нарцисизам односно апсолутно одсуство емпатије, оног квалитета који нас чини људима. ,,Парафразирао бих Јосифа Бродског да не треба мењати свет и његове пејзаже, већ треба мењати себе саме, а своја учења и своје знање ставити у службу човечанства. Бити одличан студент значи бити добар човек и ићи тим путем би требало да буде наш морални императив, у супротном остајемо само још један талац у возу који води у беспуће”, подвукао је Московљевић.

Добитница награде ,,Др Филип Брковић” за 2020. годину, Татјана Токовић, подсетила је на речи Иве Андрића о томе шта значи бити човек. Она је објаснила да у овом безнађу лудила, чији смо таоци, можда бити само човек није толико безначајно и лако као што се мисли. ,,Драги студенти, колеге, вуковци, мангупи из последњих редова, радници без високих школа… Петице, шестице, десетке вас неће учинити бољим, а ни срећнијим човеком. Волите своју човечност, јер је то једино што на крају дана вреди, а ја настављам да носим Филипов идеал”, рекла је Татјана Токовић.

Мина Радончић, добитница пете награде ,,Др Филип Брковић”, објаснила је шта је заједничко и који је значај особина одличан студент и добар човек. Она је рекла да оба представљају систем вредности којима придајемо значај, који желимо да наше друштво поседује. ,,Желимо да будемо добри студенти, јер верујемо у моћ образовања и желимо да будемо добри људи, јер бисмо радије живели у таквом друштву. Вредно је бити добар човек, јер верујем да сваки добар чин, попут концентричних кругова, произведе низ других добрих дела која чине наше окружење бољим местом за живот”, нагласила је Мина Радончић.

Награду која је додељена по шести пут добила је дипломирана политиколошкиња за међународне послове, Ивана Динић.

Ивана Динић захвалила се на признању које је добила, што је препозната као особа достојна једне овакве награде која из године у годину подстиче дипломце Факултета политичких наука да стреме амбициозним циљевима и великим делима. Она је рекла да је управо један од најврснијих примера изузетног човека, врхунског стручњака и студента био др Филип Брковић. ,,Ова награда је невероватна част, али и жеља и срећа да своје знање даље преносим, да верујем као што су у мене веровали, помажем, саветујем и надам се инспиришем, као што су мене инспирисале особе попут Филипа. Једино тако бићу уверена да испуњавам задатак који је Филип пред све нас поставио, а то је бити добар студент и добар човек, јер једно без другог не иде”, закључила је овогодишња добитница Ивана Динић.

Награда у част преминулог др Филипа Брковића додељује се студенткињи или студенту Факултета политичких наука који је завршио/ла основне студије у року не дужем од 46 месеци од почетка студија, са просечном оценом 9.00 или више, а који се истакао/ла и у пружању доприноса развоја положаја студената на Факултету, као и унапређењу квалитета академског живота.

Свечану церемонију уприличио је АКУД ,,Бранко Крсмановић”, академски хор ,,Обилић”, под диригентском палицом Aне Ћосовић, који је извео академску химну Gaudeamus Igitur и песму ,,Ово је Србија”.

Модератор догађаја био је потпредседник Студентског парламента Факултета политичких наука Војин Милосављевић.

Додела награде одржана је у присуству ограниченог броја људи уз поштовање свих епидемиолошких мера за спречавање ширења вируса корона.

 

 

 

Related Posts