Вести

Одржано предавање професорке Инес Валдез са Охајо Стејт Универзитета

Предавање на тему “Character, Race, and the Passions: Kant’s Mediterranean and the Political Construction of Europe“, одржала је професорка Инес Валдез са Охајо Стејт Универзитета.

Уводну реч имала је директорка Центра за словенске, источно-европске и евро-азијске студије Охајо Стејт Универзитета проф. др Анђела Брајнтлингер (Angela Brintlinger), истакавши колико је важна повезаност између Охајо Стејт Универзитета и Универзитета у Београду.

Присутнима се обратио и декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић. Он је изразио захвалност што Факултет политичких наука Универзитета у Београду има ту част да буде део овог пројекта заједно са Охајо Стејт Универзитетом.

Професорка Инес Валдез указала је на то да се Кантови антрополошки списи одражавају на његову космополитску политику обликујући очекивања која има о понашању и интеракцији земаља на путањи ка миру. „Први аспект ове везе тиче се несоцијалне друштвености, која је, и у његовој антропологији и његовој политици, дужна суштинском ривалству између Енглеске и Француске, које имају супротстављене карактерне особине“, навела је Валдез. Други аспект који је навела односи се на везу између поседовања „карактера” и суверенитета и слободе, објаснивши да његова антропологија јасно показује да су Енглеска и Француска једине две земље са развијеним карактером и способношћу да воде континент ка миру, док јужноевропске земље за то нису способне. „Трећа међуповезаност између Кантове антропологије и његове политике је сам космополитизам, који не само да је кључан за његову политику и филозофију историје, већ му је такође додељена важна улога у његовом антрополошком рангирању карактера“, сматра Валдез.

Валдез је за крај истакла да њен есеј потврђује да тачан приказ Кантовог космополитизма захтева заједничко читање Кантове политике и његове антропологије и да његов приказ карактера има расне основе. „Овај есеј јасно прецизира везе између Кантовог приказа карактера народа Северне Европе и Медитерана и њихове улоге у његовој космополитској путањи. Друго, наглашава шири спектар расних утицаја на карактер и укључује јужноевропске земље у своj хијерархијски приказ. Треће, есеј позиционира северноевропске земље као супериорне у односу на јужноевропске земље“, предочила је Валдез.

Предавање је одржано у оквиру пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске и источно-европске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts