Вести

Одржано предавање амбасадора Републике Кубе Њ. Е. г. Густава Тристе дел Тода

Предавање амбасадора Републике Кубе Њ. Е. г. Густава Тристе дел Тода на тему ,,Куба: савремени свет и односи са Србијом”, у организацији Центра за студије Латинске Америке, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На предавању су говорили изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Кубе у Републици Србији Њ. Е. г. Густаво Триста дел Тодо, продекан за студије другог и трећег степена Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић и руководилац Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука проф. др Зоран Крстић.

Проф. др Дарко Надић изјавио је да Куба и Србија деле исте идеале и вредности, а то су слобода и мир. Он је нагласио да је револуција у Куби утицала на читав свет, па тако и на Србију.

Руководилац Центра, проф. др Зоран Крстић, рекао је да је ово први корак ка трајнијој и дубљој сарадњи у области науке. Он је истакао да је Центар за студије Латинске Америке Факултета политичких наука спреман да успостави институционалну сарадњу са Амбасадом Кубе.

Амбасадор Републике Кубе Њ. Е. г. Густаво Триста дел Тодо саопштио је да ће ове године бити обележено 120 година успостављања билатералних односа Србије и Кубе. Он је издвојио да су последња два председника Србија посетила Кубу и да је то доказ одличних односа. „Између две државе не постоје отворена питања. Ми смо народи који су блиски и трудићемо се да одржимо такве односе“, подвукао је амбасадор. Њ. Е. г. Густаво Триста дел Тодо додао је да су Куба и Србија били заједно и при оснивању Покрета несврстаних. Он је подсетио да је Југославија једна од првих држава света која је признала револуцију у Куби, чији су успеси у здравству, култури, образовању и спорту препознатљиви широм света.

Модератор предавања био је секретар Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука, Милан Веселица.

 

Related Posts