Вести

Представљена књига ,,Будимир Лончар: од Прека до врха свијета” аутора проф. др Твртка Јаковине

Представљање књиге ,,Будимир Лончар: од Прека до врха свијета” аутора проф. др Твртка Јаковине одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На промоцији монографије говорили су проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Огњен Прибићевић, научни саветник Института друштвених наука у Београду, проф. др Твртко Јаковина, аутор књиге и редовни професор Филозофског факултета у Загребу и Будимир Лончар, последњи савезни секретар иностраних послова СФРЈ (1987–1991).

Проф. др Драган Р. Симић истакао је да је проф. др Твртко Јаковина на изванредан начин у свом делу успео да прикаже судбину једног дипломате, као и судбину једне државе. Проф. др Симић нагласио је да је Будимир Лончар ишао даље од обављања дипломатских послова, као и да је његова каријера имала вишу интелектуалну ноту. ,,Југославија је била непропорционално јака дипломатска држава у односу на њен број становника. Будимир Лончар, заједно са Кочом Поповићем, био је архитекта Покрета несврстаних и један од најзаслужнијих организатора конференција Покрета несврстаних“, рекао је проф. др Драган Р. Симић.

Др Огњен Прибићевић изјавио је да је ово књига о једној моћној држави чији је носилац био Будимир Лончар. Он је објаснио да су сведочења о амбасадорској служби Будимира Лончара у Берлину и Вашингтону значајна за студенте као будуће дипломате. ,,Сваки део књиге нас враћа у прошлост и доказује нам да је дипломатија Југославије била победничка. Монографија нам показује колико је време некада било предвидљиво и колико је сада непредвидљиво“, изнео је др Прибићевић.

Проф. др Твртко Јаковина навео је да је област његовог интересовања претежно период Хладног рата, те да се он бави онима који су у том раздобљу имали важне улоге. Он је предочио да је за студенте важно да разумеју да у југословенској дипломатији није било простора за идеологију. ,,Ја сам желео да покажем што више детаља из самог живота Будимира Лончара, као и бројне личности са којима је он био у контакту током своје службе. Амбасадор може бити у добрим односима са домаћинима, али одржавати добре контакте са важним личностима и деценијама након завршетка службе показује да сте ви и као особа били атрактивни“, нагласио је аутор књиге проф. др Јаковина.

Будимир Лончар изјавио је да је његовој дипломатској каријери у великој мери допринело то што је сарађивао са једним од  најзначајнијих дипломата Југославије, Кочом Поповићем и уз њега стасао. Он је оценио да је кључна порука књиге да је вредно борити се за мир у међународним односима. ,,Боље је годину дана преговарати него један дан ратовати. Дипломатија је поред вештине преговарања и вештина разумевања, а ми данас у Европи сведочимо рату, али не и преговарању“, закључио је Будимир Лончар.

Модератор промоције био је проф. др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts