Вести

Одржано предавање професорке Анђеле Брајнтлингер са Универзитета Охајо Стејт

Предавање на тему ,,Храна и патриотизам у Русији од Домостроја до Вјаземског: Случај кваса“ професорке Анђеле Брајнтлингер са Универзитета Охајо Стејт, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић свечано је дочекао проф. др Анђелу Брајтлингер, директорку Центра за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета. Декан је у име Факултета изјавио велику захвалност и добродошлицу професорки Брајтлингер.

„Након 3 године предавања и разговора путем платформе Зум, коначно имам прилику да будем у Србији и уживо разговарам са студентима из Србије. То је велико задовољство“ , изјавила је проф. др Анђела Брајтлингер.

Проф. др Анђела Брајнтлингер говорила је о једном од најобичнијих руских пића – квасу и о томе који је његов положај у руској књижевности. Она је објаснила појам ,,квас патриотизма“, који је скован 1827. године од стране принца Петра Вјаземског. ,,Истраживајући дела писаца у распону од скоро сто година – Кантемира, Тредијаковског, Державина и Вјаземског приметила сам да су ставови руских писаца према квасу различити. Неки аутори цене квас као део њихове традиције, док га други посматрају као оличење лицемерја и претеривања“, истакла је проф. др Брајнтлингер. Она је нагласила да су је комплексни односи између аристократије и народа подстакли да пажљивије анализира литературу како би разумела шта она заиста жели да представи: храну и пиће или вредности које стоје иза њих. Проф. др Анђела Брајнтлингер закључила је да, супротно устаљеном веровању, у Русији постоји аристократски слој.

Предавању су присуствувале госпођа Холи Зардус, аташе за културу Амбасаде САД у Србији и госпођа Вукица Станковић, специјалиста за културна питања у Амбасади САД у Србији.

Професорка Брајнтлингер донирала је Факултету политичких наука 18 књига из богате и разгранате издавачке делатности професора Универзитета Охајо Стејт.

Предавање је одржано у склопу пројекта Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance), који заједно спроводе Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts