Вести

Одржана трибина „Конструктивистичка психотерапија и социјални рад“

Трибина на тему „Конструктивистичка психотерапија и социјални рад“ на којој су говорили филозоф, конструктивистички психотерапеут и едукатор УКОНС-а Милан Дамјанац и социјални радник и психотерапеут под супервизијом Саша Вујић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Милан Дамјанац објаснио је начин на који се конструише свет у одређеном социјалном контексту, који усмерава и ограничава појединца у заједници. Он је истакао да се приписивањем дијагноза појединцима одговорност преноси само на њих уместо на целокупно друштво. „Идеја је да сви припадамо сличном друштвеном контексту, због чега смо више слични него различити. Оно по чему се разликујемо јесте наш доживљај света, који је прожет гомилом социјалних контекста“, указао је Дамјанац.

Саша Вујић навео је да унутар социјалног рада постоји сличан поглед на човека, проблем и решења, као и у оквиру конструктивистичке психотерапије. Он се осврнуо на разумевање менталног здравља у друштвеном контексту и појаснио технике које се примењују у психотерапији и социјалном раду. „Социјални модел није усмерен на дијагнозу него на решења у заједници и на адаптацију услед промена у средини. Помоћу овог модела појединац се може лакше интегрисати у друштво“, закључио је Вујић.

Трибину је организовала студентска организација Унија студената социјалног рада (УССР) у сарадњи са Удружење конструктивиста Србије.

Модераторка трибине била је председница студентске организације УССР Јована Крстић.

Related Posts