Вести

Истраживање: Деца која мигрирају у Европу балканском рутом изложена су застрашујућем насиљу и траумама

Извор вести и илустрације: https://nwb.savethechildren.net/

Налази новог регионалног истраживања ,,Где год да идемо, чине нам зло”, које је спровела организација Save the Children у сарадњи са Центром за интердисциплинарна истраживања Универзитета у Сарајеву и истраживачицама са Факултета политичких наука у Београду, показују:

  • Деца која мигрирају у Европу користећи балканску руту изложена су насиљу које угрожава њихово здравље, добробит, па и њихове животе;
  • Према сведочењима деце, најчешћи починиоци насиља су полиција на границама и кријумчари са којима деца путују;
  • Деца кажу да кријумчари понекад убијају или остављају децу и одрасле у условима у којима не би могли сами да преживе, а њихова тела остају као упозорење другој деци која путују рутом;
  • Насиље је повезано са политикама и праксама држава, укључујући и ЕУ, које служе да заштите границе и одврате мигранте;
  • Недостатак подршке, нехумани услови боравка у центрима за избеглице, као и немогућност да добију психолошку здравствену негу, повећавају ризик да ће деца трпети дуготрајне, а можда и непоправљиве последице насиља.

Београд, 13. септембар: Деца мигранти и избеглице, која путују балканском рутом, изложена су систематском насиљу, а починиоци су најчешће полиција и кријумчари, показује истраживање спроведено са децом у Србији и Босни и Херцеговини. Већина деце која су учествовала у истраживању рекла су да је, уз остале видове насиља, врло присутно сексуално насиље, и да су она сама била изложена, сведочила или чула од друге деце за бројне случајеве.

Налази истраживања говоре о пропустима у заштити деце избеглица и миграната која пристижу у Европу, јер деца о насиљу говоре као о саставном и неизбежном делу својег мигрантског искуства. Због насиља којем је изложен забрињавајући број деце – једно од троје интервјуисаних – стекло је уверење да нико не може да им помогне, док неки од њих верују да не могу помоћи ни сами себи.

Шеснаестогодишњи Базит* рекао је истраживачима:

,,Ухватила нас је полиција. Рекли су нам да седнемо, и сви смо сели; онда су изабрали двоје из групе и тукли их… Рекли су нам, хајде, идемо, ка неком путу. Кренули смо, један од њих је стао са стране са палицом, рекао нам да идемо у колони по један, и како би неко прошао поред њега, он би га ударио.”

Одрасли у њиховом непосредном окружењу који имају моћ, било да помогну – као што су полицијски службеници, било да организују њихово путовање – као што су кријумчари, заправо су, према сведочењима деце, најчешћи починиоци насиља.

Ахмад*, дечак од шеснаест година, рекао је:

,,Полицајац каже: ’Да ли заиста имаш 15 година?’ и ошамари ме два пута. Онда каже; ’Лажеш, немаш 15, већ 20 година.’”

Сарина*, деветнаестогодишња девојка, рекла је истраживачима:

,,Док смо путовали чамцем, у мраку, полиција није смела да нас чује и види, једно од деце почело је да плаче у мајчином наручју. Кријумчар је узео дете из мајчиних руку и бацио га у воду како би га ућуткао и заштитио себе. Мајка се свађала са њим, покушала да вришти, али онда је и њу кријумчар гурнуо, и нико не зна где су сад. Ово је истинита прича о којој нико не зна ништа.”

Извештај открива да су деца мигранти у великом ризику од сексуалног насиља, а посебно су рањиви дечаци који путују сами.

Деца су сведочила о радној експлоатацији која се дешава током путовања, укључујући и о понудама и принудама кријумчара да се укључе у сексуалну експлоатацију или криминалне активности. Ово се често дешава у Србији и Босни и Херцеговини где деца остану “заглављена”, у немогућности да наставе пут како због строго чуваних граница, тако и због тога што су потрошили новац, и због тога постају посебно рањива.

Професионалци који су учествовали у истраживању, као и деца, говорили су о примерима самоповређивања, покушајима самоубиства и злоупотреби алкохола и наркотика као стратегијама које деца примењују да би се суочила са стресом, тешкоћама и страшним искуствима којима су изложена.

Квалитативно истраживање ,,Где год да идемо, чине нам зло” једно је од ретких дубинских истраживања о насиљу над децом избеглицама и мигрантима у Европи. Истраживање је покренуо Центар за миграције и расељеност на Балкану, који ради у оквиру организације Save the Children, како би се стекао бољи увид у различите облике насиља којем су деца изложена и факторе који доприносе том насиљу.

,,Налази истраживања су веома значајни, иако поражавајући. Показују да је насиље у животима деце миграната присутно у толикој мери да је нормализовано. Деца су насиљу изложена у сваком тренутку, у сваком кораку свог путовања – земљама порекла, током путовања, у земљама транзита”, рекла је професорка Факултета политичких наука у Београду, Невенка Жегарац, која је креирала истраживање са својим тимом и тимом Универзитета у Сарајеву.

„Деци која мигрирају неопходна је заштита, а уместо тога изложена су страшном насиљу, између осталог и насиљу на границама европских држава“, каже професорка Жегарац.

,,Оваква искуства могу оставити несагледиве последице по животе деце и онемогућити им правилан развој у зреле, здраве и пуноправне чланове и чланице друштва у којем ће се, на крају свог путовања, задржати”, рекао је Богдан Красић, програмски директор Центра за миграције и расељеност на Балкану у организацији Save the Children.

,,Деца мигранти су у сталном покрету, и како бисмо их заштитили, потребно је да се стално прилагођавамо, унапређујемо системе подршке, и неопходна нам је сарадња – сарадња у Србији између државе и невладиних организација, сарадња у региону, и сарадња са земљама у Европи и Европском унијом, као и дијалог са земљама порекла. Насиље над децом мора престати и државе на Балкану морају имати подршку како се не би саме носиле са изазовима миграција”, рекао је Красић.

Деца избеглице и мигранти која су учествовала у истраживању изразила су своју жељу да буду питана и да се њихов глас чује. Кажу да се често осећају као да нису добродошли, али да се много тога промени када добију искрену “подршку од срца”. Интервјуисана деца су такође изразила жељу да политичари обезбеде мир како не би морала да напуштају земље порекла, и да спрече насиље на границама.

Истраживање се налази у онлајн библиотеци Save the Children, на адреси: https://resourcecentre.savethechildren.net/document/wherever-we-go-someone-does-us-harm-violence-against-refugee-and-migrant-children-arriving-in-europe-through-the-balkans/

Контекст:

  • Трећина избеглица и миграната који пристижу у Европу су деца. Многа од њих, пореклом из земаља у јужној и западној Азији захваћених конфликтима и несигурностима, путују балканском рутом, која је део источне медитеранске руте.
  • Истраживање које је резултирало извештајем ,,Где год да идемо, чине нам зло”,, спроведено је у Босни и Херцеговини и Србији. У Босни и Херцеговини интервјуисано је 48 деце узраста од 13 од 19 година, а такође је за потребе истраживања интервјуисано 27 професионалаца који раде са децом избеглицама и мигрантима у Србији и Босни и Херцеговини.

Related Posts