Вести

Одржан свечани пријем бруцошкиња и бруцоша

Свечани пријем бруцошкиња и бруцоша генерације 2022. године одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Свечаност је отворио продекан за студије другог и трећег степена високог образовања проф. др Дарко Надић пожелевши новој генерацији студената добродошлицу у име Факултета политичких наука. „Факултет негује дијалог и демократију, а самим тим студенти стварају и своје политичко мишљење“, казао је проф. Надић. Он се осврнуо и на важност ваннаставних активности које Факултет политичких наука пружа студентима. „Факултет ће вам постати друга кућа, а стећи ћете знање за вашу будућу професију и вечна пријатељства“, истакао је проф. др Дарко Надић.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја г. Бранко Ружић пожелео је добродошлицу новој генерацији студената Факултета политичких наука, упоређујући и своје искуство током студирања на овом факултету са актуелним студијама. „Чињеница да је преко 8000 људи од почетка рада Факултета дипломирало, само показује колики je утицај и значај ове институције у нашој земљи“, рекао је министар Ружић. Он је објаснио како Факултет попуњава целокупан политички спектар, при чему представља и једну од најелитнијих високошколских установа у држави. „Свако ко изабере да студира на Факултету политичких наука биће спреман да ефикасно решава друштвене проблеме бавећи се политиком“, закључио је министар г. Бранко Ружић.

Продеканка за студије првог степена високог образовања проф. др Наталија Перишић посаветовала је бруцошкиње и бруцоше о погодностима које студије пружају. „Ради стицања што већег знања, искористите све прилике које вам Факултет пружа– праксе, програме студентских размена и студентске организације“, истакла је професорка Перишић. Она је подсетила да ће се студенти, прикупљајући знање и вештине на Факултету, оспособити за своју будућу професију. „Створен је један живописан амбијент – дебате и расправе омогућиће и стварање критичког знања новопридошлим студентима“, закључила је продеканка проф. др Наталија Перишић.

Проф. др Драган Симеуновић упознао је 54. генерацију студената Факултета политичких наука са основама политикологије. „Наука о политици је једна од најстаријих друштвених наука и врло рано се одваја од филозофије, при чему бива препозната по својој важности“, појаснио је професор Симеуновић. Он је говорио о развоју политичких наука кроз историју, као и о универзитетима широм света на којима се политика проучавала. „Прва систематизована мисао о политици настаје у Античкој Грчкој од стране великих мислилаца и у питању је била краљевска наука или епистеме базилике, јер је била намењена искључиво племићима“, навео је проф. др Драган Симеуновић.

Присутнима су се обратили и шефови одељења Факултета политичких наука.

Шеф Политиколошког одељења проф. др Зоран Крстић навео је да овај сусрет обележава не само свечану обзнану поверења које су студенти указали Факултету политичких наука, већ и почетак периода такмичења и испитивања у коме испите полажу не само студенти, већ и професори. Он је указао на то како ће међузависност и интегралност студентских и наставничких домашаја и успеха бити одлучујуће за успех Факултета политичких наука.

У име шефице Одељења за међународне студије проф. др Весне Кнежевић Предић, студенткињама и студентима обратио се проф. др Немања Џуверовић који је предочио како студенти стичу не само основно знање, већ и развијају јединствено критичко мишљење. Он се осврнуо и на то да се од нове генерације очекује да теже променама у друштву након завршетка студија.

Шеф Новинарско-комуниколошког одељења проф. др Славиша Орловић причао је о односу између медија и политике, о чему ће нова генерација студената учити. Нову генерацију бруцошкиња и бруцоша, професор је упознао са значењем политичког новинарства и објаснио како је у питању информативна врста новинарства која посредује између државе и њених грађана.

Шефица Одељења за социјалну политику и социјални рад проф. др Јасна Хрнчић указала је на значај и утицај социјалног рада на грађане. Професрока је казала како социјални радници својим заступањем оснажују маргинализоване групе.

На самом крају свечаности, у име студената Факултета политичких наука, бруцошкиње и бруцоше поздравио је и студент продекан Војин Милосављевић. Војин Милосављевић истакао је квалитете и погодности које пружа ова високошколска установа. Он је нагласио како је знање и образовање које ће студенти стећи на Факултету нешто што ће увек носити са собом.

Свечаност је уприличена изведбом химни „Боже правде“ и ”Gaudeamus Igitur” од стране хора ”Equilibrium”.

Модераторка свечаног пријема била је дипломирана новинарка Маша Ђорђевић.

Related Posts