Вести

Посета студената и професора мастер студија САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду Универзитету Клемсон, Чарлстону и Вашингтону

У раздобљу од 18. септембра до 3. октобра 2022. године делегација студената и професора мастер студија САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду (генерација 2020/2021) на челу са деканом Факултета, проф. др Драганом Р. Симићем, посетила је у оквиру пројекта “Strategic Partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ Универзитет Клемсон, Чарлстон и Вашингтон.

Домаћин нашој делегацији биo је професор Џеф Пик (Jeffrey Peake), шеф Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине. Велику помоћ у организацији боравка у Вашингтону пружио је и професор Владимир Матић. Са стране финансијера пројекта, у посети је учествовала и госпођа Вукица Станковић, специјалиста за јавно ангажовање (Public Engagement specialist) у Aмбасади Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Поред декана Симића и госпође Станковић, чланови делегације били су доц. др Марко Дашић, сарадник мр Драган Живојиновић, као и студенткиње и студенти програма мастер студија САД (генерација 2020/2021) Јована Шотра, Анђела Лађевић, Невена Папић, Стефан Димитријевић, Александар Станковић, Дамир Диздаревић и Владимир Поповић.

Сама посета је била подељена на три дела: посету Универзитету Клемсон која је трајала седам дана, три дана граду Чарлстон и пет дана у престоници Сједињених Америчких Држава, Вашингтону.

Посета Универзитету Клемсон започела је сусретом наше делегације са деканком Колеџа бихејвиоралних, друштвених и здравстених наука (College of Behavioral, Social and Health Sciences), Лесли Хосфилд (Leslie Hossfeld). У срдачном и садржајном разговору, деканка Хосфилд подржала је све досадашње пројекте између две институције, али и изразила спремност да се сарадња прошири и на друге области од заједничког интереса. Дан се наставио присуством предавању професора Брендона Тарнера (Brandon P. Turner) о Томасу Хобсу и панел дискусији посвећеној улози Врховног суда у америчком политичком систему, коју је водио професор Вилијам Ласер (William Lasser).

Током другог дана боравка делегација ФПН-а присуствовала је предавању на предмету Спољна политика Сједињених Америчких Држава, који на Универзитету Клемсон изводи професор Џеф Пик. У дискусији која је уследила учествовали су и наши професори и студенти, а мр Драган Живојиновић се детаљније осврнуо на улогу Савета за националну безбедност у процесу стварања и спровођења америчке спољне и безбедносне политике. После ручка у студентском ресторану, делегација је посетила Библиотеку Универзитета, а презентацију најновијег претраживача садржаја друштвених мрежа дао је професор Брендон Ботрајт (Brandon Boatwright). Дан је завршен присуством предавању професора Мајкла Закерта (Michael Zuckert) са Универзитета Нотр Дам на тему ,,Ропство и Устав Сједињених Америчких Држава“.

Трећи дан боравка на Клемсону започет је присуством предавању професора Адама Варбера (Adam Warber) на предмету „Америчко председништво“, а наставио се промоцијом књиге нашег декана Драгана Р. Симића „Светски поредак: политика Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта“. Промоција је одржана на најелитнијем колеџу Универзитета Клемсон, Хонорс колеџу (Honors College), а о књизи су, поред аутора, говорили и професор Џеф Пик, доц. др Марко Дашић и мр Драган Живојиновић. Уз присуство великог броја студената и професора са ФПН-а и Клемсона, говорници су истакли изузетан значај књиге у контексту америчких студија, али и важности њене појаве у тренутку у ком се данас налазе Сједињене Америчке Државе и свет. Дан се завршио посетом граду Гринвил, који се налази на четредесетак минута вожње од Клемсона и сусретом са некадашњим полазницима програма „Clemson Study Аbroad – Spring Semester in Belgrade”, а који су својевремено провели један семестар на нашем Факултету.

Четвртог дана боравка, делегација је присуствовала другом предавању професора Џефа Пика из предмета „Спољна политика Сједињених Америчких Држава“, а после предавања обишла Форт Хил (Fort Hill), кућу најмоћнијег политичара са Југа у првој половини 19. века Џона Калхуна, који је током своје дуге државничке каријере обављао најзначајније дужности у Сједињеним Америчким Државама, од функције потпредседника код председника Џона Квинси Адамса и Ендрјуа Џексона, секретара рата до државног секретара и сенатора. Познат као главни идеолог сецесионизма јужних држава, Калхуново политичко наслеђе је под великим преспитивањем због ставова према ропству, али се његово важно место у америчкој политичкој историји не доводи у питање, поготово у овим деловима САД. У овој кући касније је живео Томас Грин Клемсон (Thomas Green Clemson), Калхунов зет и човек по коме је Универзитет Клемсон и добио име. Четврти дан је завршен присуством наше делагације догађају који организује „Clemson Balkans Foundation“, а гостујући предавач био је професор Саџан Гохел (Sajjan Gohel) са Лондонске школе економије и политичких наука, који је говорио на тему борбе против тероризма.

Петог дана посете, студентски чланови делегације су боравили на спортским теренима Универзитета и језера Хартвел а професорски део је имао састанак са проректорком Универзитета Клемсон за међународну сарадњу Шерон Наги (Sharon Nagy) и директорком Програма за студирање у иностранству (Study abroad program), Мередит Вилсон (Meredith Wilson). У разговору је постигнут договор да се размотре додатни начини да се повећа број студената са Клемсона који би долазили на наш Факултет али и размена студената и наставника у будућности. Дан се завршио дружењем наших студената и студената са Универзитета Клемсон на заједничкој вечери.

Шести дан посете био је посвећен упознавању природних лепота овог дела Јужне Каролине, али и посети планинским деловима Северне Каролине и граничноj линији ове две америчке државе у планини Сасафрас (Sassafras mountain). Поводом краја посете Универзитету Клемсон, наш домаћин, професор и шеф департмана за политичке науке, Џеф Пик приредио је вечеру за чланове делегације у својој кући у околини универзитета.

Седмог дана, делегација се упутила ка свом следећем одредишту, граду Чарлстон који се налази на обали Атлантског океана. Пре самог доласка у Чарлстон, групу је у околини главног града Јужне Каролине, Колумбије, на ручку дочекала породица једне од полазница на пролећном програму у Београду, Роуз Купер (Rose Cooper). Посету Колумбији обележио је обилазак самог центра града, “The South Carolina State House”, као и просторија Прве баптистичке цркве где је проглашена сецесија Јужне Каролине из Сједињених Америчких Држава 17. децембра 1860. године, чиме је Јужна Каролина постала прва држава која је иступила из федерације, у освит Грађанског рата. Дан је, после доласка у Чарлстон, завршен вечером код породице Ендрјуа Бојлса (Andrew Boyles), још једног од полазника пролећног програма Универзитета Клемсон на нашем Факултету.

Осми дан био је посвећен истраживању историје Чарлстона и околине. Делегација је прво посетила Чарлстаун лендинг музеј (Charles townе landing), место првог искрцавања и насељавања колониста у овом делу Сједињених Америчких Држава, 1670. године, а потом и плантажу Мидлтон (Middleton Place), у околини Чарлстона, једну од историјски најважнијих у овом делу Јужне Каролине, али и целој држави уопште. Дан је завршен посетом тзв. Северној пијаци (North Market), обали Атлантика и чувеном „Батерију“ (The Battery).

Девети дан наставио је истраживање богате историје овог града тако да је на реду била тврђава Самтер (Fort Sumter), један од симбола града, али и места чијим је бомбардовањем од стране снага Југа 12. априла 1861. године у Америци започео Грађански рат. Други део дана обележило је разгледање дела града уз обалу Атлантика са прелепим примерима историјских вила и грађевина које су, својим упадљивим бојама и очуваношћу, постале једно од обележја овог града ванредне лепоте.

Десетог дана делегација се упутила ка престоници Сједињених Америчких Држава, Вашингтону. Одмах по слетању и смештању у хотел, дугом шетњом кренуло се у обилазак најважнијих знаменитости града и државе, попут Беле Куће, Обелиска, Нешнл мола, Конгреса и Јунион Стејшна. Пријатно време и пуно зеленила, били су диван увод у два наредна дана који су били испуњени посетама.

Једанаести дан започет је посетом Стејт департменту и сусретом са замеником помоћника државног секретара у бироу за европске и евроазијске послове задуженог за Југоисточну Европу, господином Габријелом Ескобаром (Gabriel Escobar), те његовим најближим сарадницима који се баве Републиком Србијом и регионом Западног Балкана. У краћем разговору са члановима наше делегације господин Ескобар се осврнуо на важност оваквих посета и истакао значај Универзитета у Београду за укупан развој наше земље. Према његовој оцени, наш Универзитет је „најбоља образовна установа од Будимпеште до Атине“. У наставку разговора, било је речи о односима две земље у контексту најновијих дешавања у Европи и свету. Поподневни део био је посвећен посети Представничком дому америчког Конгреса и сусрету са републиканским конгресменом из Јужне Каролине, Ралфом Норманом (Ralph Norman) и његовим најближим сарадницима. Потом је уследио обилазак зграде Конгреса и неизбежно сликање испред ове важне институције.

Дванаестог дана, делегација је посетила нову зграду Амбасаде Републике Србије у Вашингтону где нам је домаћин био амбасадор наше земље у Сједињеним Америчким Државама, Њ. Е. Марко Ђурић. У дужем и веома интересантном разговору било је речи о односима између наше две земље и истакнут је значај који овакве посете и сарадња српских и америчких универзитета имају у побољшању укупних односа. Поред амбасадора Ђурића и чланова наше делегације, посети су присуствовали и службеници Амбасаде, од којих су највећи део некадашњи студенти нашег Факултета. После завршетка посете Амбасади, делегација се упутила у „Глас Америке“ где нам је домаћин био господин Ален Млатишума, извршни уредник у овој медијској кући. Господин Млатишума је, пошто је чланове делегације провео кроз просторије „Гласа Америке“, објаснио начин рада, кључне изазове са којима се овај медиј данас суочава и одговарао на многобројна питања наших студенткиња и студената. Дан је завршен сусретом са бившим студентима Универзитета Клемсон који су на различитим програмима боравили на нашем Факултету у претходних 16 година, а који су допутовали из разних делова Америке како би се срели са нашим студентима и професорима.

Тринаести дан је у потпуности био посвећен упознавању са културним садржајим Вашингтона, многобројним музејима и другим важним институцијама културе. Последњег дана боравка чланови наше делегације приредили су вечеру за наше домаћине и америчке студенте.

Ко није стигао да обиђе све што је планирао, имао је времена и последњег, четрнестог дана да то учини, јер је слободно преподне пружало прилику за тако нешто. У поподневним сатима, делегација се упутила на аеродром Далс и летом преко Амстердама вратила се за Београд.

До следеће године и следеће посете Универзитету Клемсон, Јужној Каролини и Вашингтону.

Успеху ове посете, поред професора Пика и Матића, велики допринос су дали и овогодишњи полазници програма „Clemson University Study Abroad – Spring Semester in Belgrade”, који су период од јануара до маја провели на нашем Факултету: Кејли Гордон (Кali Gordon), Роуз Купер (Rose Cooper), Џена Менсел (Jenna Maunsell), Ник Нејли (Nick Nеily) и Ендрју Бојлс (Andrew Boyles). Вредну помоћ је пружила и Дуња Аранђеловић студенткиња докторских студија на Универзитету Клемсон и бивша студенткиња ФПН-а, као и многобројне студенткиње и студенти Универзитета Клемсон који су имали прилику да посете наше крајеве и наш град у последњих 16 година, колико иначе сјајна сарадња наше две институције траје. Свима им захваљујемо!

Посета је део пројекта “Strategic Partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“, који заједно реализују Универзитет Клемсон, Јужна Каролина и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts