Вести

Oтворена трећа научна међународна конференција ,,Кина и преобликовање пост-ковид света -економија, политика и ривалство великих сила“

Трећа научна међународна конференција на тему ,,Кина и преобликовање пост-ковид света економија, политика и ривалство великих сила“, отворена је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На свечаном отварању говорили су руководитељка Центра за студије Азије и Далеког истока и директорка Института за азијске студије из Београда проф. др Драгана Митровић и продекан за студије другог и трећег степена високог образовања проф. др Дарко Надић.

Проф. Дарко Надић пожелео је добродошлицу свим присутним учесницима и истакао част Факултета политичких наука на прилици да буде домаћин ове конференције. Професор Надић скренуо је пажњу на важност ове конференције у времену које је уследило након пандемије. ,,Истраживање и сарадња са Кином нам је омогућила да боље разумемо процесе у пост-ковид свету. Ове године фокус је усмерен ка Кини и њеном утицају на креирање света у коме данас живимо“, рекао је проф. др Надић.

Проф. др Драгана Митровић изјавила је како је сарадња између академских институција Србије и Кине постала традиција, а истраживање модерне Кине већ устаљена пракса на Факултету политичких наука. Она је додала да конференција није одржана под најбољим условима, што је разултат адаптације на живот у пост-ковид свету. ,,Без обзира на сусрет са великим изазовима, дубоко ценимо вољу и жељу за доласком на конференцију. Разговараћемо о свету након ковида и рата у Украјини, при чему ће посебна пажња бити усмерена на перспективу Кине“, објаснила је професорка Митровић.

На међународној конференцији дискутоваће се о темама ,,Од механизма сарадње ,,17+1“ до ,,14+1“- девет година касније – ишчезавање и надокнађивање“, ,,Велика сила ривалства у свету након ковида и Украјинског рата“ и ,,Последице пандемије ковид-19 на БРИКС и на глобалну економију“.

Међународна конференција трајаће од 31. октобра до 1. новембра 2022. године и окупиће стручњаке из Србије, Кине, Шведске, Турске, Италије, Северне Македоније, Мађарске, Румуније, Немачке, Чешке Републике и Индије.

 

 

Related Posts