Вести

Свечано отворена IV Школа америчких студија

Поводом 18 година постојања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и пројекта „Од сувих шљива до “Српских Аполо 7“:  Шта (не) знамо о српско-америчким односима?“, почела је Четврта школа америчких студија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Четврту школу америчких студија отворили су декан Факултета политичких наука и оснивач и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић и саветник за медије и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Филип Бикмен (Philip Beekman).

Проф. др Драган Р. Симић изјавио је како су циљеви овогодишње школе међусобно повезивање и сарадња између Сједињених Америчких Држава и Србије. Он је говорио о тренутом стању српско-америчких односа и конкретно се осврнуо на реон Средњег Запада. „Школа америчких студија ове године садржи 12 предавања из области америчке историје, културе, економије, дипломатије и политикологије. Циљ тих предавања јесте да полазницима обогати знање о улози и значају америчко-српских односа“, саопштио је проф. др Драган Р. Симић.

Филип Бикмен објаснио је како су једна од главних циљних група Амбасаде САД-а управо млади грађани Србије, истакавши интересовање за похађање школе као врло корисно. Он је посаветовао полазнике школе да припреме конструктивна питања за предаваче, како би водили квалитетне дебате. „Од изузетне важности је да млади буду радознали да науче више о другим народима и културама, али и јавним политикама. Та радозналост, као и мотивација и енергија омогућиће да овај свет постане боље место“, закључио је Филип Бикмен.

Разговор са полазницима и полазницама Четврте школе америчких студија одржао је некадашњи студент Факултета политичких наука, генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић.

Дамјан Јовић охрабрио је полазнике школе да се баве државним послом и политиком, подвукавши паралелу са својим искуством и радом у области спољне политике. Он је истакао важност сарадње са другим земљама, где је давао примере успеха српских компанија у разним гранама индустрије на америчком тржишту. „Међународно преговарање је вештина која може да се примени у разним сферама живота. Важно је упознавати се са другим државама са циљем елиминисања предрасуда, посебно када је реч о великим светским силама“, поентирао је Дамјан Јовић.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Од сувих шљива до “Српских Аполо 7“:  Шта (не) знамо о српско-америчким односима?“, који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts