Вести

Пети дан IV Школе америчких студија

Петог дана IV Школе америчких студија одржано је предавање на тему „Изборне теме 2022. године и приоритети америчких бирача: шта желе црвени и плави?”, на којем су говорилису доц. др Стеван Недељковић, доц. др Милан Крстић, доц. др Марко Дашић и мр Драган Живојиновић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Мр Драган Живојиновић осврнуо се на положај Америке након Хладног рата, како на међународном, тако и на унутрашњем плану. Он је навео да Америка није променила политику коју је водила током Хладног рата и да је успостављени консензус постепено нестајао. „Контекст избора је био поларизован, због чега су обе стране очекивале историјске резултате до којих није дошло. Међутим, чини се да припреме за америчке изборе, који се одржавају 2024. године, никада раније нису почеле”, додао је мр Живојиновић.

Доц. др Стеван Недељковић рекао је да су избори на пола мандата оставили велики утисак на јавност. Он је говорио о критеријумима на основу којих се процењује да ли се нека држава премишља за коју опцију је опредељена. „Присутна је неконзистентност у употреби појмова којима се означавају нелојалне државе, али постоје утврђени критеријуми за њихово сврставање. Упркос устаљеној подели држава, неке попут Аризоне, Флориде, Винсконсина у последње време мењају свој статус и постају колебљиве” , нагласио је доц. др Недељковић.

Доц. др Марко Дашић оценио је да резултати ових избора указују на све предности и мане изборног процеса у Сједињеним Америчким Државама. Он је појаснио генералне комплексности америчких избора и додао да је веома важно ко организује изборе. „На основу наших посета универзитетима у Јужној Каролини и Охају сусретали смо се углавном са демократама, без обзира на то што је држава републиканска. Очигледно је да универзитетски центри негују демократску традицију”, предочио је доц. др Дашић.

Доц. др Милан Крстић подсетио је да је нагласак политичког процеса у Америци на локалном нивоу. Он је наговестио да се све више иде у правцу тога да се бира спрам начелног опредељења, а све мање спрам локалних специфичности. ,,Није ништа другачије ни код републиканаца. Трампов политички концепт је базиран на некој врсти културног рата, што је преузето – он је дошао на један талас, преузео га је и постао лидер“, закључио је доц. др Крстић.

Након предавања одржана је радионица на тему „Буди стратег изборне кампање”, коју је водио доц. др Никола Јовић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. На радионици су студенти били подељени у две групе: једна која је представљала Републиканску странку, а другу која је представљала Демократску странку. Њихов задатак био је да осмисле изборну кампању за странку коју представљају.

 

Related Posts