Вести

Представљена књига ,,Нова општа историја Мексика“

Представљање књиге ,,Нова општа историја Мексика“ одржано је у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

На представљању књиге говорили су ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, амбасадор Мексика у Србији Њ. Е. г. Карлос Исауро Феликс Корона,  главна уредница и директорка Академске књиге Бора Бабић, уредници и преводиоци издања доц. др Бојана Ковачевић Петровић и проф. др Далибор Солдатић и руководилац Центра за студије Латинске Америке Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Зоран Крстић.

Професор др Владан Ђокић изјавио је да Београдски универзитет настоји да обезбеди различите приступе разним културама и језицима. Он је додао да је важно видети и шта се дешава у другим земљама, као и да је историја Мексика веома дуга, богата и турбулентна.

Њ. Е. г. Карлос Исауро Феликс Корона истакао је значај једне овакве публикације, јер је дугу историју Мексика објединила у једну књигу која ће бити веома корисна за академску заједницу. Он је рекао да је књига до сада преведена на малајски, корејски, као и на српски језик. ,,Овакво дело обједињује процес мешања староседелачке цивилизације и европске културе. Такође, објашњава разлике међу културама и начине на које су оне превазиђене, како би на послетку створиле мултикултурално друштво са једном од најбогатијих култура на свету,“ нагласио је господин Корона.

Бора Бабић рекла је да је у стварању књиге учествовало двадесет и четири научника из Мексика, док је на преводу књиге на српски језик радило десет преводилаца. Она је нагласила да је објављивање ,,Нове опште историје Мексика“ био велики издавачки и преводилачки подухват. ,,Историја Мексика описана у овој књизи није нимало једноставна. Књига сведочи о периоду дугом тридесет и три хиљаде година“, казала је Бора Бабић.

Проф. др Далибор Солдатић нагласио је чињеницу да ово дело показује истинску слику Мексика. Он је напоменуо да ово дело суштински доприноси измени површних и искрвиљених слика о Мексику која су пласиране у Европи. ,,Ово је прва стручна књига о Мексику на српском језику, што је велики подухват. Поглавља су поређана хронолошки и кроз свако од њих обрађен је еконосмки, политички и културни аспект одређеног раздобља“, објаснио је проф. др Солдатић.

Проф. др Зоран Крстић предочио је важност овог дела за проучавање политичких феномена и поретка Мексика. Он је из угла политичког компаративизма указао на широк спектар политичких уређења кроз које је Мексико прошао и на који начин је то утицало на развој мексичког друштва. ,,Мексико се бори да очува свој понос и идентитет. Никакве реформе не смеју угрожавати специфичност мексичких вредности и посебности“, оценио је проф. др Крстић.

Доц. др Бојана Ковачевић Поповић посебно је поменула и похвалила седам младих преводилаца који су се први пут суочили са оваквом врстом академског текста. Она је нагласила да је уредничка, лекторска и преводилачка екипа радила на овом пројекту три године. ,,У Мексику се историја може наћи на сваком кораку. Земља представља јединствену ризницу културне баштине, која званично негује шездесет и осам различитих језика, док неки стручњаци броје више од двеста“, закључила је доц. др Ковачевић Поповић.

Књигу ,,Нова општа историја Мексика“ на српски је превела новосадска издавачка кућа Академска књига.

 

Related Posts