Вести

Одржан семинар-дискусија поводом пројекта ReNewEurope

Семинар-дискусија поводом пројекта “Rediscovering New Europe”: On-Wheels Summer School for Balkan/Central and Eastern European trans-border history and politics (ReNewEurope), одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На семинару су говорили проф. др Милош Хрњаз, проф. др Марко Вековић, доц. др Милан Крстић, доц. др Александар Милошевић и координаторка пројекта доц. др Ивана Радић Милосављевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Координаторка пројекта, доц. др Ивана Радић Милосављевић, представила је теме пројекта, које обухватају поља владавине права и европских интеграција, односа мањина и већина, политике и религије, идентитета и национализма. Она је указала на идеју да се кроз ове области пројекат осврће на три кључна проблема – уобичајену слику „нове“ Европе у јавном дискурсу, често перципирану посебност држава региона насупрот њихових међусобних сличности, као и  слабо препознатим сличностима региона Балкана и Централне и Источне Европе са државама „старе“ Европе. „Овај пројекат ће изградити капацитете наставника и пружити им потребне алате за суочавање са овим проблемима у настави политике и историје региона који често називамо „новом“ Европом. До коначних резултата дошли смо у сарадњи са стручњацима иностраних универзитета, партнера на овом пројекту“, навела је доц. др Радић Милосављевић.

Доц. др Александар Милошевић указао је на значај и обухват материјала прикупљених током истраживања, али и на њихову проблемску природу. Он је нагласио сложеност самог пројекта, који је представљен тродимензионално. „Идеја је била сакупити материјале који би задовољили тродимензионалност, али и да поседују особине упоредивости са случајевима „старе“ Европе. Материјали су обухватни и усмерени ка циљној групи, од средње школе до студената докторских студија, па и наставника а доступни су у бази података интерактивне библиотеке на сајту пројекта“, нагласио је доц. др Милошевић.

Доц. др Милан Крстић представио је модел по којем су организовани материјали за обуке. Он је појаснио неке од сегмената ових материјала, који би, између осталог, обухватали националне и регионалне перспективе, правни оквир, у појединим земљама региона, судске случајеве из „старе“ и „нове“  Европе. „Курсеви представљају контрибуцију стручњака са иностраних факултета, који су директно упознати са случајевима својих земаља. Рад је био колаборативан и обележило га је заједничко долажење до решења, без постојања личног феуда“, употпунио је доц. др Крстић.

Проф. др Марко Вековић појаснио је концепт летње школе пројекта ReNewEurope, која би се прилагодила периоду после пандемије, те би идеално била одржавана уживо. Он је, између осталог, изнео смернице и предлоге за реализацију летње школе. „С обзиром на широку применљивост резултата овог пројекта, они би чинили основу за предавања у летњој школи. Идеја је да она траје пар недеља, при чему би таргетирани учесници могли бити студенти, али и средњошколци. Формат летње школе, ипак може бити прилагођен могућностима и потребама организатора и учесника“, наговестио је проф. др Вековић.

Проф. др Милош Хрњаз говорио је о односу између „старе“ и „нове“ Европе, али и о потешкоћама у превазилажењу ове поделе. Он је као решење географских, националних и друштвених разлика навео истицање заједничких вредности и норми садржаних у политичким, економским и друштвеним процесима. „У оквиру питања помирења, кључан став је да овај део Европе треба да се угледа на „стари“ део Европе и њене начине решавања проблема. Постоје стереотипи и предрасуде у „новој“ Европи о „старој“ и обратно, а они би се могли решити кроз истицање сличности“, закључио је проф. др Милош Хрњаз.

Модераторка семинар-дискусије била је доц. др Ивана Радић Милосављевић.

Партнери на пројекту су: Универзитет у Варшави (координатор), Универзитет у Београду, Универзитет у Загребу, Трансилванијски универзитет у Брашову, Фондација PAX из Смољана, Универзитет св. Климент Охридски у Софији (придружени партнер).

Пројекат је реализован уз подршку Европске комисије из програма Erasmus+.

Related Posts