Вести

Додељене награде „Др Предраг Симић“ за 2023. годину 

Осма по реду додела награда „Др Предраг Симић“, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. 

Награда је намењена аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.  

Овогодишњи добитници награде „Др Предраг Симић“ су студенти Радомир Алексић (прва награда), Никола Прерадовић (друга награда) и Ненад Ракић (трећа награда).  

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић рекао je да му је велика част што Факултет политичких наука осми пут заредом додељује ову награду. Он је истакао значај и углед овакве награде, која носи име једног истински великог научника, као што је био професор др Предраг Симић. ,,Професор др Предраг Симић је током своје каријере остварио блиске контакте и као научник и као дипломата са водећим дипломатама Републике Словачке и то је у великој мери допринело зближавању српског и словачког народа“, рекао је проф. др Драган Симић. 

Уводну реч на додели награда имали су амбасадор Европске уније у Србији Њ.Е. Емануеле Жиофре (Emanuele Giaufret), отпремница послова у Амбасади Републике Словачке у Србији Моника Подскланова Шухајдова (Monika Podsklanová Šuhajdová) и новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић. 

Амбасадор Жиофре се обратио студентима са кратким освртом на историју и функције Европске уније, као и начине на које се суочава са кризама и изазовима. „ЕУ је највећи трговински блок на свету. Највећи је светски извозник индустријских производа и услуга и највеће увозно тржиште за преко 100 земаља, укључујући и Србију. Процес евроинтеграција је дуг, али жив. Веома је важно разговарати о овој теми на универзитетима и срећан сам што су студенти заинтересовани, јер ово заправо говори о њиховој будућности“, рекао је амбасадро Жиофре. Амбасадор је поновио да су неопходне реформе победнички избор за Србију, регион и ЕУ. Наводећи примере где Србија већ има користи, он је истакао области попут енергетске безбедности, трговине и привреде и многе друге. 

Отпремница послова у Aмбасади Републике Словачке у Србији Моника Подскланова Шухајдова изјавила је да је Амбасада препознала значај ове награде јер доприноси формирању нових стручњака у Србији, који ће креирати путеве ка Европској унији, али и чувати вредности своје земље. Она је указала на то да организатори конкурса прате актуелна дешавања у свету, што још више доприноси академској дискусији.  

Новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић подсетила је да је професор др Предраг Симић био присталица имплементације нових идеја и трендова, као и то да је препознавао потребу друштва да се прилагоди новим променама. Она је нагласила да овај конкурс даје подстрек студентима да уче и буду добри људи.  

Традиционално меморијално предавање, ове године на тему ,,Од тви-пломатије до тех-пломатије – промене у спољној политици и дипломатији у дигиталном добу, одржао је новинар и некадашњи амбасадор Републике Србије у Египту Драган Бисенић. 

Драган Бисенић рекао је како је дипломатија дошла до нове димензије у комуницирању због развоја нових технологија, јер данас простор више не представља препреку. Он је истакао да нам се дипломатија мења пред очима, да неки изрази нестају, а све што је дигитално постаје јавно. ,,Када издају саопштења, амбасаде се такмиче са друштвеним мрежама. Високе технологије су главни изазов традиционалне дипломатије, а дигитална дипломатија мења правила у међународним односима“, саопштио је Бисенић. Он је оценио да је међусобно људско разумевање основа успешног дипломатског деловања, као и да је дипломатија метод институционалне и људске комуникације усмерене на сарадњу. Драган Бисенић закључио је како дипломатија не може да се развија без људске интеракције, као и да дигиталне технологије не могу да надокнаде мањкавости аутора спољне политике.   

Модератор предавања био је доц. др Милан Крстић из Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. 

Related Posts