Вести

Посета амбасадорке Јужноафричке Републике Факултету политичких наука

Амбасадорка Јужноафричке Републике у Републици Србији, Њена Екселенција Берил Роуз Сисулу (Beryl Rose Sisulu), посетила је Факултет политичких наука Универзитета у Београду. Заједно са њом, у посети је била и Прва секретарка Амбасаде за политичка питања Марга де Вилерс.

Том приликом, Њ. Е. Берил Роуз Сисулу сусрела се са продеканом за научноистраживачку делатност Факултета политичких наука, проф. др Немањом Џуверовићем и службеницом за спољну сарадњу на Факултету политичких наука, Горданом Ристић.

Проф. др Немања Џуверовић нагласио је да је Факултет политичких наука отворен за сарадњу са универзитетима у Јужноафричкој Републици у будућности, као и да заједничка поља за сарадњу свакако постоје. Он је навео како искуство транзиције кроз коју је прошла Јужноафричка Република може бити од великог значаја за Србију и Балкан, поготову у процесу помирења и транзиционе правде. Порф. др Џуверовић истакао је да се Јужноафричка Република и њена новија историја већ изучавају већ на Факултету политичких наука, посебно кроз предмете који су посвећени студијама мира, али да је већи нагласак на афричким студијама свакако неопходан.

Амбасадорка Јужноафричке Републике Њ. Е. Берил Роуз Сисулу истакла је да је њена главна идеја да људима у Европи представи Јужноафричку Републику и Африку на најбољи могући начин, као и да ради на отклањању стереотипа које постоје о овом континенту. Она је додала да је њена мисија усмерена на то да што боље разуме домаће и регионалне политике у Србији, али и на Балкану.

На састанку су договорени будући кораци ради успостављања институционалне сарадње наше институције и високошколских установа из Јужноафричке Републике.


Related Posts