Вести

Представљена књига ,,Слика непријатеља – Русија”

Представљање другог допуњеног издања књиге ,,Слика непријатеља – Русија”, на којој су говорили аутор књиге Ханес Хофбауер, издавач Јагош Ђуретић и издавачке куће Албатрос плус, проф. др Часлав Копривица и проф. др Синиша Атлагић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одржано је на Факултету политичких наука.

Јагош Ђуретић нагласио је да је аутор Ханс Хофбауер веома познато име у нашој политичкој и културној јавности. Он је указао на то да је до сада у Србији преведено шест књига овог аутора које је објавила његова издавачка кућа. „У Ханесу Хофбауеру и његовим књигама можете пронаћи бескомпромисног савезника у очувању чињеница, којима поткрепљује своје тезе. Он плени читаоце својом потпуном еманципованошћу од сваке националне ограничености, у његовим књигама нећете препознати његову националну припадност“, рекао је Ђуретић.

Проф. др Часлав Копривица осврнуо се на сам садржај књиге и додао да би књига била још потпунија да је обухватила и период након 24. фебруара 2022. године. Он је подсетио да на Факултету политичких наука постоје Центар за руске и Центар за немачке студије и да то треба и са те стране посматрати као додир и одбијање немачкојезичког и рускојезичког света.  „Слика и стварност нису два узајамна процеса, слика потискује стварност чак и када је намерно измењена.  Циљ је држати монопол над медијском производњом другог као непријатеља“, закључио је проф. Копривица.

Проф. др Синиша Атлагић предочио је да је значајан део књиге посвећен периоду када је совјетско руководство устукнуло пред Западом. Он је објаснио начин на који се у медијима приказују Русија и руска култура и начин на који се они различито приказују у западним медијима. ,,Русофобија је у последњих десет година постала заједничка тема око које је Запад уједињен. Ханс Хофбауер је у овој књизи предочио разлику између конструктивне критике и русофобије“, изјавио је проф. Атлагић.

Аутор књиге Ханс Хофбауер изнео је своје реплике на коментаре саговорника, на тренутну ситуацију у Украјини, али и у свету. Он се надовезао на констатацију проф. др Синише Атлагића да први антируски стереотипи потичу још у 15. веку. „Постоје две технике владања које се користе тренутно, а то су медијско обликовање јавног мњења са циљем да се оно преточи у стварност и оно што се користи данас, култура искључивања. Такође, честе су и санкције“, апострофирао је Ханс Хофбауер.

Модератор промоције био је проф. др Слободан Самарџић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Представљање је организовао Центар за руске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts