Вести

Одржана трибина ,,Како победити зависност од коцке?“

Трибина ,,Како победити зависност од коцке?“, на којој су говорили специјалиста психијатрије др Оливера Сбутега Филиповић и специјални педагог др Павле Ђукић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Др Оливера Сбутега Филиповић говорила је о коцкању као специфичном виду зависности који одликују губитак контроле, западање у дугове, али и психичке последице. Она је истакла да је у нашем друштву однос према коцкању либералан и да се ретко разуме да је реч о болести зависности. ,,На развитак зависности највише утичу генетске предиспозиција, фактор средине и адиктивна способност саме супстанце. Са друге стране, лечење обухвата уклањање фактора ризика – у овом случају новца, контролисање кретања и пресецање контаката са осталим зависницима“, објаснила је др Сбутега Филиповић.

Др Павле Ђукић предочио је да се у зависност не улази намерно, већ из радозналости или због несхватања опасности. Он је напоменуо да се временом животни стил обликује према потребама зависности и да управо због тога лечење траје цео живот. „Сваки у човек у глави има један зупчаник за стимулусе зависности попут цигарета, наркотика, алкохола, па тако и коцке. Сваки пут када тај зупчаник направи цео круг настаје зависност, а проблем је у томе што не постоји могућност да се он врати уназад“, закључио је др Ђукић.

Модераторка трибине била је студенткиња Милица Левајац са Факултета политичких наука.

Трибина је одржана у организацији студентске организације  Тимска иницијатива младих.


Related Posts