Вести

Oтворена конференција “Politology of religion: VI BI-ANNUAL CONFERENCE 2023”

Годишња конференција “Politology of religion: VI BI-ANNUAL CONFERENCE 2023” свечано је отворена на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На отварању су говорили амбасадор Србије у Демократској Републици Конго и уредник „Politics and Religion journal“ проф. др Мирољуб Јевтић, продекан за развој Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Марко Симендић и проф. др Марко Вековић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Марко Вековић отворио је четврту по реду конференцију „Политикологија религије“ и поздравио све присутне. „Драго ми је што вас све видим овде, у Београду, оваквим поводом. Велика ми је част што смо успели да организујемо ову конференцију и већ размишљамо о следећој“, рекао је проф. др Вековић.

Проф. др Марко Симендић истакао интернационалну важност тематике политикологије религије. Он је предочио да конференције овог типа научнике и истраживаче из Србије котирају високо на светској мапи. „Током трајања конференције имаћете шансу да истражите поље научне дисциплине политикологије религије уз професионалне предавааче. Конференције поменуте тематике одржавамо још од 2016. године и радујем се што ћемо ускоро прославити деценију научног напретка у овом пољу“, изјавио је проф. др Симендић.

Амбасадор ДР Конго, проф. др Мирољуб Јевтић, објаснио је значај дисциплине Политикологије религије за савремену политичку науку. Он је нагласио да је политикологија религије већ формирана грана науке, а да игнорисање дате чињенице може имати последице као што су терористички напади. „Религија је опијум народа. Наука о религији из политичког аспекта једна је од најважнијих открића, а још важније је ваше учешће у учењу и промишљању о њој“, указао је амбасадор Јевтић.

На првом панелу “Religion and Politics in the European and U.S. Contexts“ говорили су Џејмс Гут (James L. Guth) са Фурман Универзитета из Сједињених Америчких Држава, проф. др Милош Бешић са Факултета политичких наука Универзиотета у Београду, Кирстен Смитс (Kirsten Smeets) са Radboud Универзитета у Холандији и Лаура Олсон (Laura R. Olson) са Клемсон универзитета из Сједињених Америчких Држава.

Модераторка панела била је Маријета ван дер Тол (Marietta van der Tol) са Оксфорд Универитета из Велике Британије.

Панел “Religion and politics in the Asian Context“ одржали су Јаопинг Лиу (Yaoping Liu) са Rajamangala Универзитета технологије на Тајланду, Сетан Намгјал (Tsetan Namgyqal) са Jawaharlal Универзитета у Индији, Дао Ђоу (Dao Zhou) са Renmin Универзитета у Кини и Арвин Ебало (Arvin D. Eballo) са Универтитета Санта Томаса на Филипинима.

Модераторка панела била је Александра Ђурић-Миловановић са Института за балканске студије Српске академије наука и уметности.

“Religion, Law and Politics in a Comparative Perspective“, тему трећег панела, представили су Фредерик Страк (Frédéric Strack) са Универзитета Sciences Po у Француској, Василије Марковић са Института за упоредно право (Србија), Ајла Чустовић са Универзитета у Загребу и проф. др Марко Тмушић са Универзитета у Београду.

Модератор трећег панела био је Зашари Кало (Zachary Calo) са Hamad bin Khalifa из Катара.

На четвртом панелу “Religion and Authoritarianism in Comparative Perspective“ говорници су били Маријета ван дер Тол (Marietta von der Tol) са Универзитета Оксфорд из Велике Британије, Синиша Зриншчак са Универзитета у Загребу и Дуња Аранђеловић са Клемсон универзитета из Сједињених Америчких Држава.

Тема петог панела била је “Religion and Politics in a Comparative Perspective“, на којем су предавали Зашари Кало (Zachary Calo) са Hamad bin Khalifa из Катара, Тобиас Клнер (Tobias Koellner) са Written/Herdecke Универзитета у Немачкој, Маури Мауне (Mourad Maimoune) са Ibn Zohr Универзитета у Агадиру (Мароко), Александра Ђурић-Миловановић и Марко Галић са Института за балканске студије Српске академије наука и уметности.

Модератор панела је био Растко Јовић са Универзитета у Београду.

Шести панел “Religion and Politics across the Islamic World“ одржали су Истар Гузајдин (Istar Gozaydin) са Универзитета Истанбул у Турској, Ахмед Ерди Озтурк (Ahmed Erdi Ozturk) са Лондонског Метрополитан Универзитета, Мирела Лончар са Универзитета у Београду, Јусуф Ајжамал (Yousef M. Y. Aljamal) са Sakaryа Универзитета у Турској и Ершад Удин (Ershad A.H.M. Uddin) са Kocaeli Универзитета у Турској.

Модератор панела био је Џејмс Гут (James L. Guth) са Furman Универзитета из Сједињених Америчких Држава.

Завршну реч имао је амбасадор Србије у Демократској Републици Конго, проф. др Мирољуб Јевтић и проф. др Марко Вековић са Факултета политичких наука Универзитзета у Београду.

 


Related Posts