Вести

Одржана трибина „Сукоб у Украјини и безбедносни изазови у новом геополитичком окружењу“

Трибина на тему „Сукоб у Украјини и безбедносни изазови у новом геополитичком окружењу“, на којој су говорили проф. др Драгана Митровић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и професор геополитике и међународних односа, др Срђан Перишић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Драгана Митровић подсетила је на економски раст који бележе државе чланице БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу, као и све државе које блиско сарађују са њима и напоменула да се ради о економски, политички и геостратешки важним државама. Она је навела да оне теже да остваре услове у којима би свака држава имала приступ могућностима за одрживи развој, избављење од сиромаштва и изградњу услова живота доследног сваког човека. „На геополитичком нивоу нема договора великих сила, нема спремности хегемона да уважи реалност подељености економског и политичког простора. Будућност је сада, више него икада, на страни истока или глобалног југа, пре свега, јер су кренули да сарађују“, истакла је проф. др Митровић.

Проф. др Срђан Перишић нагласио је да је Украјина и пре почетка сукоба била дубоко подељена држава на језичкој, економској и политичкој основи. Он је указао на глобалне промене које се виде кроз повратак руског економског и политичког утицаја у Европи, као и на нови утицај Кине која га никада раније није имала на овом простору. „Рат је веома комплексна ствар, један од сегмената овог рата је оружани конфликт, али он има и све друге елементе – економске, информационе, медијске, политичке, дипломатске, идеолoшке и култуrне и зато је ово глобални сукоб. Он сигурно доноси промену међународног поретка, али можда и промену епоха“, закључио је проф. др Перишић.

Модератор трибине био је студент Жељко Чорлија из студентске организације Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибину је организовала студентска организација Тимска иницијатива младих.

Related Posts