Вести

Подсекретарка УН-а и извршна директорка УНЕП-а Њ.Е. госпођа Ингер Андерсен посетила Факултет политичких наука

Подсекретарка УН-а и извршна директорка УНЕП-а Њ.Е. госпођа Ингер Андерсен посетила је Факултет политичких наука Универзитета у Београду у пратњи руководиоца кадровске службе УНЕП-а, господина Карлоса Барагана. Посети је присуствовала и помоћница министра у Министарству за заштиту животне средине Републике Србије Јасмина Јовић и студенткиња проректорка Универзитета у Београду Ана Грчић.

У име Факултета политичких наука, проф. др Дарко Надић пожелео је добродошлицу захваливши се гостима, али и студентима на доласку. Он је подсетио на важност академске сарадње између УНЕП-а и универзитета у Србији и истакао предности које та сарадња доноси за студенте.

Подсекретарка УН-а и извршна директорка УНЕП-а Њ.Е. госпођа Ингер Андерсен објаснила је важност људског фактора као најутицајнијег на глобално загревање, загађење и климатске промене. Она је такође истакла важну улогу коју Уједињене нације као и Програм заштите животне средине Уједињених нација играју у осигуравању да нам циљеви одрживог развоја буду у првом плану. „Схватали смо да из природе можемо да извлачимо ресурсе да би профитирали, али оно што нисмо разумели је да када смо извачили ствари из земље стварали смо емисије CО2 гаса, загађење и притиска на еко систем. Ми у Програму заштите животне средине Уједињених нација причамо о овим кризама, климатских промена, загађења и биодиверзитета “, подвукла је Њ.Е. госпођа Ингер Андерсен.

Помоћница министра при Министарству за заштиту животне средине Републике Србије Јасмина Јовић представила је студентима пројекат на ком Министарство за заштиту животне средине сарађује са универзитетима у Србији, које је у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе. Она је појаснила начин на који ће се пракса у оквиру овог програма одвијати. „Овај пројекат има за циљ да приближи рад државне администрације студентима. Сарадња са Универзитетом у Београду, као и ово наше данашње састајање, је доказ да смо сви постали свесвни да је едукација најважнија да би дошло до одрживог развоја“, навела је госпођа Јасмина Јовић.

Руководилац кадровске службе УНЕП-а, господина Карлос Бараган, представио се студентима и осврнуо на свој рад у УНЕП-у. Он је говорио о свом почетку рада у Уједињеним нацијама и истакао зашто је за њега важно да се млади данас интересују и да раде за УН. „Ви ме подсећате на мене од пре двадесет и три године, јер сам и ја тако као и ви седео у оваквој просторији и присуствовао разговору као што је овај на ком су били људи из Уједињених нација. Веома сам поносан на то што сам целу своју професионалну каријеру провео радећи за Уједињене нације, причам вам све ово јер бих волео да видим што више вас у УН“, закључио је господин Карлос Бараган.

У име Универзитета у Београду, студенткиња проректорка Ана Грчић захвалила се представницима Уједињених нација на доласку и прилици да студенти чују непосредна искуства. Она је додала да је еколошка свест нешто на шта Универзитет у Београду ставља посебан акценат.

Related Posts