Вести

Одржан састанак протагониста из области демократизације Западног Балкана на Факултету политичких наука у оквиру пројекта EMBRACE

У оквиру активности пројекта EMBRACing changE: Overcoming obstacles and advancing democracy in the European Neighbourhood, финансиран из средстава Horizon Europe, одржан је састанак кључних протагониста (stakeholder meeting) из области политике, економије и цивилног сектора из региона Западног Балкана, на Факултету политичких наука, 6. јуна 2023. године. Циљ састанка био је да истраживачки тим пројекта, који чине проф. др Небојша Владисављевић, проф. др Данијел Бохслер, проф. др Бојан Вранић и асистент др Марко Жиловић, представи протагонистима истраживачки дизајн пројекта, очекиване исходе и препоруке јавних политика, и да потом добије повратну информацију о томе у ком правцу треба пројекат да се развија.

Састанак је отворио декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић. Професор Симић истакао је да се ради о важном пројекту који Факулетет повезије са неким од најважнијих европских универзитета, као и да учествује у мапирању једног важног политичког поља, демократизације, која се у последње време налази пред озбиљним изазовима.

Проф. др Небојша Владисављевић представио је протагонистима истаживачки дизајн пројекта. EMBRACE анализира блокаде демократизације у европском суседству, идентификује начине за њихово превазилажење и предлаже нове инструменте политике за унапређење демократије у ЕУ (ЕУДП). EMBRACE истражује епизоде ​​политичког застоја и отварања како би идентификовао, анализирао и објаснио бихевиоралне, институционалне и структурне блокаде, као и услове под којима се оне могу превазићи.

Проф. др Бојан Вранић и асистент др Марко Жиловић представили су 4 истраживачка радна пакета. У оквиру ових пакета, пројекат ће у наредних 24 месеца истражити епизоде демократских промена након великих протеста, социо-економску модернизацију, блокаде демократије које настају као последица конфликта, као и потенцијал ЕУ да постане геополитички играч.

Након расправе, протагонисти су закључили да се ради о амбициозном и важном пројекту за Западни Балкан и изнели више препорука. Главне препоруке су да истраживање мора да узме у обзир друштвени, политички и културни контекст региона, али и да води рачуна о специфичностима сваког друштва појединачно. Протагонисти очекују да виде трендове раста или опадања демократизације, као и алате којима би се ови трендови одржали, односно, преокренули.

Учеснице и учесници састанка били су: Dragan Simić, Faculty of Political Science, University of Belgrade, Ivan Vujačić, European Movement in Serbia / Faculty of Economics, Filip Lukić, N1 TV Network, Sena Marić, Delegation of the European Union to Serbia, Bojana Bijelović Bosanac, Confederation of Autonomous Trade Unions of Serbia, Jasmin Hodžić, Member of Parliament, Republic of Serbia, Mihailo Papazoglu, MFA European Correspondent, Milan Milošević, Vreme Weekly, Slobodanka Desančić, Office of the High Representative for BH, Dragan Tilev, Government of Republic of North Macedonia, Secretariat for European Affairs, Tanja Topić, Fridrih Ebert Stiftung BH, Nemanja Džuverović, Faculty of Political Science, University of Belgrade.

 

Related Posts