Вести

Одржан догађај­ ,,Циркуларна економија: Шта иде около, долази около”

Догађај на тему ,,Циркуларна економија: Шта иде около, долази около”, у оквиру Европске зелене недеље у Србији (European Green Week), одржан је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Говорници на догађају били су продекан за студије другог степена високог образовања Факултета политичких наука Унивезитета у Београду, проф. др Дарко Надић, научна сарадница на Институту за политичке студије Јелена Тодоровић Лазић, представници  привредних компанија Bosis Марија Панетелић, Goodfaith Stategic Advisory Владислав Лалић и CirEkon Милан Веселинов.

Професор др Дарко Надић говорио је на тему ,,Да ли рециклажа спашава планету или капитализам?” и осврнуо се на сагледавање реалних узрока који су резултирали све већем прибегавању апологетичном ставу. Он је указао на дубину проблема и забринутост академске заједнице за ток развоја животне средине. „Добро је што се студенти окупљају да чују више о темама које су у вези са екологијом. Ствар која представља највећи проблем јесте недостатак еколошке емпатије у свету“, истакао је проф. др Надић.

Научна сарадница на Институту за политичке студије Јелена Тодоровић Лазић објаснила је концепт циркуларне економије у Холандији, Мађарској и Румунији. Она је предочила специфичност процеса транзиције на циркуларну економију који је индивидуалан за сваку земљу. „Суштина циркуларне економије је како отпад претворити у производ и тиме побољшати квалитет животне средине. Свака држава има циљеве за понашање који ће је довести до позитивних резултата“, казала је Тодоровић Лазић.

У панел дискусији „Како одрживо пословање доприноси циркуларнј економији у пракси“ учествовали су представници привредних компанија Bosis Марија Панетелић, Goodfaith Stategic Advisory Владислав Лалић и CirEkon Милан Веселинов.

Милан Веселинов објаснио је да су свест и теорија прве ствари које су потребне да појединац зна, као и да нема места за страх од неуспеха. Он је употпунио ову мисао тврдњом да се вредносни систем који траје годинама мора побољшати. „Ангажованост и рад на терену уз склоност ка еспериментисању кључни су фактори за културолошку адаптацију. То не значи да треба безрезервно прихватити моделе који нам долазе из иностраства“, подсетио је Веселинов.

Марија Панетелић истакла је тренутну актуелност еколошких тема и додала да верује у развој свести и законску регулацију које су потребне за успешну експанзију еколошке циркулације. Она је рад своје компаније означила као заснован на систему друштвених вредности. „Да бисте сарађивали са крупним клијентима првенствено морате оправдати своје пословање. Упркос вртоглавом расту који је наша компанија постигла, успели смо да сачувамо вредности на којима она почива“, сматра Панетелић.

Владислав Лалић рекао је да је систем вредности фундаментална полазна тачка сваког појединца. Он је поентирао да треба кренути од друштвеног консензуса који би био основа за даљи развој, а не само слово на папиру. „Уз стварање темеља вредности једнако је важно постојање правог примера који би послужио као идеја водиља. Такође, веома је важно чување и унапређивање модела који су карактеристични за наш пословни свет“, подвукао је Лалић.

Модератор панел дискусије био је управник београдског департмана Центра за међународну јавну политику, Дарко Мандић.

Догађај је организовао Центар за међународну јавну политику.

Related Posts