Вести

Шведски амбасадор одржао предавање на Факултету политичких наука

Факултет политичких наука угостио је амбасадора Краљевине Шведске у Републици Србији, Њ. Е. Јана Лундина, који је студентима одржао предавање на тему примене нордијског модела сарадње на Балкану. Предавање је одржано у оквиру предмета Политичка социологија, а уваженог предавача су најавили проф. др Славиша Орловић и проф. емеритус др Вукашин Павловић. Предавању је претходио разговор представника Управе Факултета политичких наука, на челу са деканом проф. др Драганом Р. Симићем, и Њ. Е. господина амбасадора, у оквиру којег су наглашени пријатељски односи Србије и Шведске.

На почетку предавања амбасадор је представио Нордијски савез као економски значајан регион који тежи међусобној сарадњи и унапређењу добросуседских односа на готово свим нивоима. „Заједно смо јаки јер свака од нордијских земаља има своје адуте. Норвешка је препознатљива по нафти и гасу, Данци и Финци по трговини, а јаку везу између нас чине и скандинавски језици који доприносе јачању нордијског идентитета“,  објаснио је Лундин.  Такође је указао на министарске савете који промовишу културу, образовање, истраживање и многе друге активности како у оквиру Нордијског савеза тако и ван њега.

„Верујем да ћемо једног дана моћи говорити и о Блаканском концепту сличне сарадње какву имамо међу нордијским земљама.  Имате сродне језике и велики потенцијал за развој добрих регионалних односа за које сматрам да су свуда веома пожељни“, оценио је амбасадор. Предавање је закључио ставом да Србија и даље треба да улаже труд који неће остати непримећен уколико је спремна да инвестира у регионални мир.

DSC_0007 DSC_0008 DSC_0009 DSC_0055 DSC_0058 DSC_0072 DSC_0086

Related Posts